Video player inladen...

Rohingya-vluchteling: "Mijn man is gevangen, gedood of gefolterd, ik weet het niet"

Sinds eind augustus zijn meer dan een half miljoen Rohingya gevlucht uit Myanmar. In buurland Bangladesh worden de vluchtelingenkampen steeds groter. 'Terzake'-journalist Thomas De Graeve sprak er met verschillende Rohingya.

Sinds 1982 zijn de Rohingya staatloos in Myanmar, aangezien ze door de toenmalige militaire dictatuur nooit erkend zijn als inwoners van het land. Door een gebrek aan een officieel statuut is het voor de Rohingya vaak heel moeilijk om toegang te krijgen tot onderwijs of een job. In 2013 sprak Human Rights Watch al over “misbruik en gecoördineerde aanvallen door de lokale overheid en de boeddhistische gemeenschap om de Rohingya-moslims uit Myanmar te verdrijven”.

Lees meer over de situatie van de Rohingya in Myanmar, de oorzaken van de huidige vluchtelingencrisis en de mogelijke risico's op radicalisering in het artikel "De Rohingya-crisis, vier vragen en antwoorden".

Video player inladen...

Meest gelezen