Video player inladen...

Spaanse regering eist duidelijkheid over Catalaanse onafhanke­lijk­heids­verklaring

De Spaanse premier Mariano Rajoy eist dat de Catalaanse regering verduidelijkt of ze gisteravond de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen, gezien de verwarring die ze daarover heeft gecreëerd. Dat zei Rajoy deze middag tijdens een persconferentie, naar aanleiding van de toespraak van de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. De Europese Commissie blijft zich intussen achter Rajoy scharen.

"Ik ben hier om jullie te informeren over de beslissing van de Spaanse regering. Het parlement komt vanmiddag samen om de situatie in Catalonië te bespreken, maar het lijkt mij nuttig om nu al ons standpunt mee te geven", stak premier Rajoy deze middag van wal. 

"De ministerraad heeft deze morgen beslist om aan de Catalaanse regering te vragen of ze kan bevestigen dat ze de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen, gezien de verwarring die ze daarover opzettelijk heeft gecreëerd", aldus de Spaanse premier.

Het antwoord van de Catalanen zal bepalen of Madrid het inmiddels beruchte grondwetsartikel 155 zal toepassen en de Catalaanse autonomie zal afnemen.

Illegaliteit en onzekerheid

"Indien Puigdemont de wet eerbiedigt, zal dat een einde maken aan de illegaliteit en onzekerheid. Dat is wat we allemaal hopen, om een eind te maken aan de huidige situatie in Catalonië", zei de Spaanse regeringsleider nog. "De rust moet zo snel mogelijk terugkeren naar Catalonië."

"Mijnheer Puigdemont krijgt nu de kans om een antwoord te formuleren op alle vragen die hem zijn toegestuurd", besloot Rajoy. "Hij moet daarbij rekening houden met de wet, maar ook met het welzijn van de Spanjaarden en de Catalanen." En op die manier komt de bal dus opnieuw in het Catalaanse kamp te liggen. 

Mariano Rajoy tijdens de persconferentie.
AFP or licensors

EU schaart zich achter Rajoy

De Europese Commissie blijft zich intussen achter de Spaanse regering scharen. "De Commissie volgt de situatie in Spanje van nabij en herhaalt haar eerdere oproep om de Spaanse grondwettelijke orde te respecteren", stelde Europees commissaris en vicevoorzitter Valdis Dombrovskis, na afloop van de wekelijkse vergadering van de eurocommissarissen.

Dombrovskis verklaarde verder dat de Commissie vertrouwen heeft in premier Rajoy, met wie voorzitter Jean-Claude Juncker permanent in contact staat, en alle politieke krachten die aan een oplossing werken binnen het kader van de Spaanse grondwet. "We steunen de inspanningen om verdeeldheid en fragmentering te overwinnen, om eenheid en het respect voor de Spaanse grondwet te verzekeren", klonk het nog.

Valdis Dombrovskis
AFP or licensors

Ook de Franse regering heeft opgeroepen om het conflict op te lossen binnen het kader van de Spaanse grondwet. "Frankrijk moet geen standpunt innemen over Spaanse binnenlandse aangelegenheden", stelde woordvoerder Christophe Castaner.

President Emmanuel Macron zei gisteren al dat de EU niet moet bemiddelen in de crisis. "Als we zouden tussenkomen in de Catalaanse kwestie, dan zouden we ons bemoeien met de Spaanse binnelandse aangelegenheden, en dat zou niet toelaatbaar zijn voor de Spaanse premier en koning", aldus Macron. 

Meest gelezen