AFP or licensors

Spaanse regering houdt bijzondere ministerraad

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft later vandaag een bijzondere ministerraad bijeengeroepen om "zich te beraden over de volgende stappen" in verband met het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum. Dat heeft de Spaanse vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría gezegd

Sáenz de Santamaría deed de verklaringen van de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont af als "inacceptabel". Puigdemont heeft Catalonië in "het hoogste niveau van onzekerheid" gestort met zijn toespraak van iemand die "niet weet waar hij is, waar hij heen gaat of waar hij naartoe wil". Ze herhaalde ook nogmaals dat het referendum in Catalonië "niet heeft plaatsgevonden".

AFP or licensors

Puigdemont hield dinsdag een toespraak voor het Catalaanse parlement. Daarin zei hij dat hij de wil van het Catalaanse volk om een onafhankelijke staat te worden, wil nakomen, maar dat hij de onafhankelijkheid van de regio nog niet zou uitgeroepen. Hij stelde voor om het resultaat van het referendum van 1 oktober met enkele weken op te schorten en kansen te geven aan verdere dialoog en bemiddeling met de centrale regering in Madrid.

Meest gelezen