Video player inladen...

Stefaan Degand na dood vrouw en kind: "Ik heb geen andere keuze dan toneel te spelen"

In Mechelen is "Hamlet" in première gegaan, het nieuwe toneelstuk van Abattoir Fermé naar het origineel van William Shakespeare. Stefaan Degand speelt de hoofdrol, nauwelijks 3 maanden na de dood van zijn vrouw en ongeboren kind.

"To be, or not to be, that is the question" en "Something is rotten in the state of Denmark": het zijn maar enkele van de iconische zinnen die Shakespeare aan het begin van de 17e eeuw bedacht toen hij "Hamlet" schreef, wellicht zijn bekendste toneelstuk. Abattoir Fermé heeft de tekst onder handen genomen en brengt sinds gisteravond zijn eigen versie in Mechelen.

Stefaan Degand neemt de hoofdrol voor zijn rekening en dit amper 3 maanden nadat hij zijn vrouw en zijn ongeboren kind heeft verloren. "Ik vind Hamlet een ontroerende figuur", vertelt hij aan VRT NWS. "Door het noodlot dat hem net is overkomen, probeert hij te weten te komen hoe het is gebeurd en wie het heeft gedaan. Hij stelt zich ook de vraag wat de zin van het leven is."

"Wat is de zin van het leven?", stelt Degand zich ook zelf de vraag. "Hoe kan ik die zinloze dagen opvullen? Door toneel te spelen. Dat is al mijn hele leven zo. Ik heb geen andere keuze, geen andere optie, geen andere mogelijkheid dan toneel te spelen. Dat is voor mij het allerbelangrijkste. Zonder spel, is er niks."

De voorstellingen van "Hamlet" in Mechelen en Antwerpen zijn inmiddels uitverkocht. Wie het stuk in eigen land wil zien, kan wel nog in Vooruit in Gent terecht. Die zaal biedt extra tickets aan.

Meest gelezen