AFP or licensors

Trump wou Amerikaans kernwapenarsenaal vertienvoudigen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft deze zomer op een vergadering met de hoogste veiligheidsverantwoordelijken van zijn land een bijna vertienvoudiging van het Amerikaanse kernwapenarsenaal gevraagd. Dat meldt NBC News op gezag van "drie aanwezige functionarissen". Trump zelf ontkent de informatie.

Trump kreeg tijdens de vergadering van 20 juli op slides te zien hoe Washington sinds de piek aan het eind van de jaren zestig zijn nucleair arsenaal gestaag heeft verminderd. Trump zei een groter aantal atoomwapens te willen zien en niet de bodempositie aan het eind van de dalende curve. Het zou neerkomen op een vertienvoudiging van het arsenaal.

Het luidt dat adviseurs van de president, zoals de gezamenlijke generale staf en minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, "verrast waren".      Nog volgens NBC rezen er tijdens de vergadering vragen omtrent de kennis van de president omtrent de nucleaire slagkracht.

NBC=CNN

Trump stelt evenwel dat de informatie in het artikel niet correct is. "NBC heeft het verhaal verzonnen", zo heeft hij via Twitter laten weten. "NBC=CNN! ", zo schrijft hij nog, in een verwijzing naar de nieuwszender CNN die door Trump eveneens regelmatig beschuldigd wordt van het verspreiden van "fake news".     

De president stelt zich bovendien de vraag of de licentie van NBC niet moet worden ingetrokken. "Vanaf wanneer is het gepast hun licenties in vraag te stellen?", twitterde hij. 

Meest gelezen