Vandeurzen wil maatregelen na "Pano"-reportage over rusthuizen

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil dat
rusthuizen extra personeel in dienst nemen, als de werkdruk en de zorgbehoefte van bewoners daarom vragen. Hij vraagt ook meer transparantie.

In een persbericht in reactie op de Pano-reportage van vanavond stelt Vandeurzen dat deze “niemand onberoerd kan laten”. De bewindsman zegt al een “ambitieus plan” klaar te hebben, waarvan het afsluiten van een “protocolakkoord met wederzijdse engagementen” een belangrijk deel zal zijn.

Concreet zou dat betekenen dat er personeel bijkomt, waar dat nodig is. Het afstemmen van het aantal personeelsleden op de “toenemende zorgzwaarte van de bewoners van zorgcentra zal daarin een prioriteit zijn”. Het akkoord moet verder afspraken vastleggen over prijsgaranties. Vandeurzen voorziet tot 2019 al ruim 100 miljoen euro voor 2.000 extra personeelsleden voor de zorgcentra.

Helderheid

Daarnaast moeten er ook waarborgen komen over bestuurlijke
en financiële transparantie. Verder wil Vandeurzen helderheid over de kwaliteit van de zorg. “Ook de for-profitondernemingen die actief zijn in de residentiële ouderenzorg moeten deze garanties kunnen geven.” Levenskwaliteit moet voor Vandeurzen daarbij de standaard zijn.

De minister prijst de inzet van de werknemers in de rusthuizen en zegt verder snel met de sector te willen overleggen.  

Meest gelezen