AFP or licensors

De slachtoffers van de natuurbranden in Californië getuigen: "Ons leven is geruïneerd"  

In de Amerikaanse staat Californië blijven de natuurbranden woeden. De ramp eiste nu al 17 mensenlevens, een dodental dat naar alle waarschijnlijkheid nog zal oplopen. De eerste getuigenissen van de slachtoffers lopen binnen. 

Er woeden nog steeds hevige natuurbranden in verschillende regio’s van de Amerikaanse staat California, waaronder de bekende wijnregio Napa Valley en de grootstad Santa Rosa. Het dodental is intussen opgelopen tot 17 en daarmee is deze brand een van de vijf dodelijkste in de geschiedenis van Californië. Meer dan 3000 anderen konden vluchten en zitten nu in opvangtehuizen. Ook de materiële schade is groot, zo'n 2000 gebouwen zouden al vernield zijn. Er zijn ook meer dan 100 vermisten, maar velen hopen dat zij nog geen contact hebben kunnen opnemen omdat de elektriciteits­voorzieningen vernield zijn. 

Ons leven is geruïneerd.

In Santa Rosa zijn sommigen naar hun huis teruggekeerd om de schade op te meten. Een van hen is de familie Jackson. Het huis waar ze al drie decennia wonen is volledig uitgebrand, op enkele metalen voorwerpen na. De schoondochter zit met de handen in het haar. "Ons leven is geruïneerd", stamelt ze. Haar schoonmoeder, de eigenares van het huis, probeert positief te denken: "We zullen nieuwe herinneringen maken, we hebben een geweldige familie, daar put ik sterkte uit.”

We hebben geen idee of we nog een huis hebben om naar terug te keren.

Het echtpaar Fonzeca vluchtte op maandag naar een opvangtehuis nadat ze midden in de nacht wakker waren geworden door het geluid van een laaiend vuur nabij hun huis. “Het geluid van omvallende brandende bomen was angstaanjagend”. Het echtpaar weet niet wat te doen, “We hebben geen idee of we nog een huis hebben om naar terug te keren”. In het opvangcentrum lopen de emoties hoog op, “De mensen wenen, knuffelen en helpen elkaar”. 

Ze deden alles samen, ook sterven.

Anderen hebben minder geluk. Mike Rippey trof zijn ouders dood aan in hun platgebrande huis in Napa Valley. Volgens hem was zijn vader, 100 jaar oud, op weg naar de kamer waar zijn 98 jaar oude moeder was, maar hij heeft het niet gehaald. "Mijn vader zou haar nooit achterlaten", zei de man. "De twee hadden elkaar leren kennen op de middelbare school in Wisconsin en vormden sindsdien een koppel. Vorig jaar hadden ze hun 75e huwelijksverjaardag gevierd."

Hoe pijnlijk het verlies ook is, de kinderen zijn opgelucht dat hun ouders samen gestorven zijn. "We weten dat ze niet zonder elkaar zouden kunnen leven. We zouden ons niet kunnen inbeelden hoe een van de twee het zonder de andere zou redden. Ze deden alles samen, ook sterven", aldus Rippey. In het vernielde huis getuigden slechts enkele porseleinen kopjes en metalen voorwerpen van hun leven samen in dit huis.

Meest gelezen