AFP or licensors

Vlaming in Barcelona: "Druk is even van de ketel, maar onduidelijkheid blijft"

De toespraak waarin de Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont voorlopig niet de onafhankelijkheid van de Spaanse regio uitriep, is in Catalonië met grote belangstelling gevolgd. Volgens Raf Jacobs, die woont en werkt in Barcelona, zijn de reacties op zijn boodschap erg uiteenlopend. Eén constante: ook na Puigdemonts boodschap blijft het onduidelijkheid troef.

"Over de speech van Puigdemont werd overdag al veel gepraat: op kantoor, op café en op straat. 's Avonds zaten mensen massaal voor de televisie en achter hun laptop. Iedereen stopte even waar hij op dat moment mee bezig was, om te horen wat Puigdemont te zeggen had", vertelt Jacobs in "De ochtend". "Het uitstel van de speech met ruim een uur bracht veel onzekerheid en speculaties met zich mee. Uiteindelijk wist niemand wat hij precies zou zeggen."

Puigdemonts boodschap was onvoorspelbaar. Het eenzijdig uitroepen van onafhankelijkheid: hij zou het wel durven.

De meningen over Puigdemonts uitgestoken hand naar Madrid lopen sterk uiteen, merkt Jacobs. "Er is een grote groep mensen die de onafhankelijkheid passioneel en weinig rationeel blijft verdedigen. Dat zijn de Catalanen die de voorbije dagen de straat op trokken om te manifesteren. Ze staan niet echt open voor debat of argumentatie."

"Binnen de expatgemeenschap hier zijn er veel mensen die afkomstig zijn uit een land waar binnen de politieke cultuur geregeld compromissen moeten worden gesloten, zoals België. Zij vinden de situatie ook nu nog bijzonder bevreemdend", zegt hij. "En dan is er ook nog een aanzienlijke groep Catalanen die de onafhankelijkheid eigenlijk een slecht idee vindt. Die tegenstanders hoorde je tot enkele dagen geleden niet, maar intussen klinkt hun stem steeds luider."

Wat nu?

De onvoorspelbaarheid van Puigdemonts boodschap was een grote bron van spanning voor de Catalanen. "Niemand kon inschatten wat hij zou doen, en we voelden wel dat hij het op zich zou durven: eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen. Omdat hij dat niet heeft gedaan, is er sprake van een zekere opluchting, al blijft het onduidelijkheid troef. Puigdemont reikt de hand naar Madrid, en nu is het afwachten hoe Rajoy en co daarop zullen reageren. Voorlopig houden ze daar de harde lijn aan, maar onderhandelingen lijken me de enige mogelijke uitweg", zegt Jacobs. "Als je deze kwestie puur juridisch wil oplossen, ga je er nooit uit geraken. Maar eventuele gesprekken moeten wel gevoerd worden zonder vooraf al rode lijnen af te bakenen. Anders raak je geen stap verder."

Meest gelezen