Video player inladen...

Kris Peeters blij met Zwitserse rechtszaak tegen doorverkoop­site: "Consument belazeren met woekerprijzen voor tickets kan níét" 

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) heeft er lang op moeten aandringen, maar nu is zijn Zwitserse collega een rechtszaak gestart tegen de bekende doorverkoopsite 'Viagogo'. Het bedrijf dat vanuit Genève werkt, biedt al jaren tickets aan tegen woekerprijzen, ook voor evenementen in ons land.  De minister hoopt op een veroordeling, zo zei hij in "De inspecteur" (Radio 2) na nieuwe verhalen van gedupeerde consumenten.

"Ik zocht 5 tickets voor het  optreden van Dimitri Vegas & Like Mike in het Sportpaleis. Via Google kwam ik meteen bij Viagogo terecht", zo getuigt Erwin op Radio 2. "Een prijs van 74 euro per ticket leek me duur, maar niet onmogelijk. Op het eind bleek er nog eens 26 euro per ticket bij te komen als administratiekosten. Mijn vrienden en ik betaalden dus 100 euro voor tickets die ons via de officiële weg 54 euro zouden hebben gekost." Een ander kocht tickets voor het Zwanenmeer tegen 96 euro per stuk voor kaartjes die haar officieel maar 33 euro zouden hebben gekost.

270 klachten over Viagogo

Dit en vorig jaar kwamen er bij het meldpunt van de federale overheid meer dan 270 soortgelijke meldingen binnen over Viagogo. Eén voor één gaan ze over de beproefde methode; de doorverkoopsite biedt tickets aan tegen een fors hogere prijs en rekent meestal een overdreven grote commissie aan. Bovendien is het niet zeker dat de consument met dat ticket ook écht binnengeraakt, omdat het bedrijf sommige tickets meermaals zou doorverkopen. 

Viagogo is niet de enige. Er zijn zeven doorverkoopsites geblokkeerd in ons land  en er lopen nog twee rechtszaken

Kris Peeters, federaal minister van Consumentenzaken

Viagogo is niet de enige website die tickets op die manier doorverkoopt.  Zeven websites die zich schuldig maken aan inbreuken zijn momenteel geblokkeerd in ons land en er lopen rechtszaken tegen nog twee ondernemingen.

Omdat achter Viagogo een Zwitsers bedrijf schuilgaat, nam minister Kris Peeters contact op met zijn Zwitserse collega Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch. Zij liet het Zwitserse staatssecretariaat voor Economie een onderzoek voeren naar Viagogo. Omdat zij nu ook vinden dat het overduidelijk om oneerlijke handelspraktijken gaat, starten ze nu die rechtszaak. Een uitspraak wordt verwacht binnen zes maanden tot een jaar. (lees verder onder foto)

"Koop tickets niet via Google"

Minister Peeters wil niet vooruitlopen op een uitspraak, maar hij hoopt dat het wel duidelijk is dat je consumenten niet kan belazeren door concerttickets door te verkopen tegen woekerprijzen. In afwachting  raadt hij iedereen aan niet zomaar via Google op zoek te gaan naar toegangstickets. "Wie een optreden wil bijwonen in het Sportpaleis bijvoorbeeld, surft beter meteen naar de website van die locatie en bestelt daar zijn tickets. Pas dan is een consument echt zeker dat hij een geldig ticket bemachtigt tegen de echte prijs."

Ook in België zelf is het dossier trouwens nog in behandeling. De economische inspectie stelde processen-verbaal op tegen Viagogo en maakte ze over aan het parket van Brussel. Ook Test-Aankoop zet al een tijdje stappen tegen het bedrijf.

Wie ook te dure tickets aankocht, kan dat altijd melden bij de overheid, nieuwe klachten zijn welkom via het meldpunt van de federale overheid.  

Meest gelezen