Videospeler inladen...

"Ceci n'est pas une pipe" van René Magritte voor het eerst sinds 1971 in België te zien

In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België opent morgen de tentoonstelling "Magritte, Broodthaers & de hedendaagse kunst". Die toont het beroemde werk "Ceci n'est pas une pipe" dat voor het eerst sinds 1971 naar ons land terugkeert.

Het is zonder meer het meest iconische schilderij dat Magritte (1898-1967) ooit heeft gemaakt: "La trahison des images", beter bekend als "Ceci n'est pas une pipe". De Belgische surrealistische kunstenaar schilderde het in 1928 en 1929.

Al jaren steekt het werk in de collectie van het Los Angeles County Museum of Art in de VS, maar vanaf morgen is het opnieuw in ons land te zien in de tentoonstelling "Magritte, Broodthaers & de hedendaagse kunst" in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Het is geleden van 1971 dat "Ceci n'est pas une pipe" nog eens "thuis" was. Na afloop van de tentoonstelling keert het schilderij naar Los Angeles terug.

"Magritte, Broodthaers & de hedendaagse kunst" vindt precies 50 jaar na het overlijden van Magritte plaats. De tentoonstelling wil een dialoog creëren tussen zijn originele werken en hun moderne en hedendaagse presentaties. Zo treden ze in dialoog met werk van onder meet Marcel Broodthaers, Andy Warhol, Jasper Johns en Robert Rauschenberg.

Alles samen verzamelt de expo 150 schilderijen, beeldhouwwerken, installaties, tekeningen, films en archiefmateriaal. Dat alles is nog tot en met 18 februari volgend jaar te zien en dit 7 dagen op 7. Ook het Magritte Museum vlakbij is voor de gelegenheid elke dag open.

Meest gelezen