Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Geluid van gesjirp van krekels met hoge tonen" teistert VS-diplomaten in Cuba

Het persbureau AP heeft opnames in handen gekregen van geluiden waarmee Amerikaanse diplomaten in Cuba werden lastig gevallen. De opnames zijn beluisterd door speciale diensten van de marine, maar het is nog altijd niet duidelijk wat ze precies zijn.

Sinds vorig jaar klagen Amerikaanse diplomaten in de Cubaanse hoofdstad Havana over geluidshinder met hoge tonen zonder dat er daarvoor een verklaring is. Ze omschrijven het vaak als een soort gesjirp van krekels met pieken van hoge tonen. Mensen die last gevallen werden, klaagden vaak over gehoorproblemen, verwardheid, evenwichtsstoornissen, slaapproblemen en dergelijke meer.

Volgens het persbureau AP dat de hand heeft kunnen leggen op een aantal opnames van de geluiden, zijn die geanalyseerd door gespecialiseerde diensten van de Amerikaanse marine en door andere experten. De oorzaak en de betekenis ervan zijn nog altijd niet duidelijk. De geluiden situeren zich tussen 7.000 en 8.000 herz, met twintig pieken met min of meer gelijke tussenpozen maar verschillende frequenties.

De VS spreekt over een of andere aanval tegen de ambassade. Washington legt de schuld daarvoor niet meteen bij de Cubaanse overheid, maar de kwestie leidt wel tot spanningen tussen beide landen, die pas twee jaar geleden opnieuw diplomatieke relaties op ambassadeniveau hebben aangeknoopt. Hoe dan ook zegt het State Department in Washington dat Cuba verantwoordelijk is voor de veiligheid van VS-diplomaten onder de conventies van Wenen die diplomatieke en consulaire betrekkeningen regelen. Cuba zegt dat het meewerkt met het onderzoek, maar dat de VS dan weer onvoldoende technische en medisch informatie geeft.

Meest gelezen