Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Napa en Sonoma Valley zijn wijnappelaties zoals de Bordeaux"

De zware bosbranden in het noorden van Californië hebben al zeker 23 mensenlevens geëist en meer dan honderd mensen zijn nog vermist. Ook de economische schade aan een belangrijk wijngebied is niet te overzien.

Al dagenlang woeden er zware branden ten noorden van de stad San Francisco in het noorden van de Amerikaanse staat Californië. Daarbij zijn ook tal van wijndomeinen verwoest of beschadigd en niet van de minste.

Wereldwijd is er geen tekort aan wijn, maar volgens wijnjournalist Frank Van der Auwera liggen de wijnregio's Napa Valley en Sonoma Valley op één lijn met de manier waarop wij hier de Bordeaux in Frankrijk kennen. Er zijn daar veel familiedomeinen met erg veel kwaliteitsvolle wijnen.

De schade is ongezien: er zijn veel gebouwen in de vlammen opgegaan, maar dat is misschien nog het minste, vindt hij. Erger is de schade aan de wijngaarden zelf. Als die planten beschadigd zijn en vervangen moeten worden, kan het tot zes jaar duren vooraleer de eerste oogst binnen is. Ook dan mist die wijn vaak het nodige karakter dat de oude wijnranken die er vaak staan, wel hebben.

Het goede nieuws is dat in Californië al 90% van de oogst was binnengehaald, als die ten minste met de gebouwen niet vernield is. De druiven die nog wel op het veld staan, kunnen door de rook ook aangetast worden, wat de smaak zou kunnen beïnvloeden.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Californië is een erg belangrijk wijngebied, ook inzake kwaliteit

De wijngaarden van Californië zijn erg belangrijk voor de Amerikaanse economie, aldus Van der Auwera nog. Van de tien flessen wijn die de Verenigde Staten uitvoeren, komen er acht of negen uit Californië. Jaarlijks zou die staat goed zijn voor een uitvoer van 50 miljard dollar.

De wijngaarden in Californië gaan terug tot de Spaanse koloniale tijd in de 18e eeuw, maar ook nadat het gebied een staat werd van de VS is de wijnbouw er sterk ontwikkeld. Wijngaarden komen zowat overal in de kustgebieden van de staat aan de Stille Oceaan voor, maar de belangrijkste gebieden liggen ten noorden van San Francisco. De belangrijkste wijnregio's zijn diegene die nu schade hebben opgelopen, die van Napa, Sonoma en Mendocino. 

De belangrijkste druiven zijn cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, pinot noir en zinfandel. Er is een grote verscheidenheid in microklimaten en het gaat erg vaak om familiebedrijven die hun eigen stijl ontwikkelen. Het wijntoerisme is overigens ook een erg belangrijke bron van inkomsten voor de regio.

AP2009

Meest gelezen