"Plaatstekort in onderwijs door schuldig verzuim gemeenten"

De lokale besturen hebben een verpletterende verantwoordelijkheid voor het plaatstekort in het onderwijs. Dat was in het Vlaams parlement te horen bij N-VA en Open VLD. "Ook ik ben ontgoocheld", antwoordde Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). "Leuven, bijvoorbeeld, heeft geen projecten ingediend voor huursubsidies of publiek-private samenwerkingen. Ik vind dat vreemd als het plaatstekort zo acuut is. Als je dan ziet hoe sommige andere besturen spelen met de mogelijkheden..."

Volgens Jo De Ro (Open Vld) zullen de lokale besturen die schuldig verzuim plegen volgend jaar worden afgestraft bij de verkiezingen. "Een aantal besturen dacht: laat de buurgemeenten maar capaciteit creëren. Ondertussen kunnen wij de gemeentebelasting laag houden", zei hij. "Zij zullen nu in eigen boezem moeten kijken."

Hilde Crevits zal de gemeenten hoe dan ook volgend jaar opnieuw vragen alle plaatsen in het basis- en het secundair onderwijs in kaart te brengen. Op basis van bevolkingsprognoses van de studiedienst van de Vlaamse regering kan dan worden ingeschat hoeveel plaatsen er in de toekomst nodig zijn. Volgens onder meer Open VLD levert die studiedienst echter chronische onderschattingen af.

"Kinderen worden groot, dat is geen hogere wiskunde", zei Elisabeth Meuleman van Groen. "Een kind dat zes jaar geleden geboren werd, moet rond deze tijd een plaats hebben in het eerste leerjaar en over nog eens zes jaar in het middelbaar onderwijs." Volgens haar holt de politiek de bevolkingsgroei achterna en wordt de bouw van nieuwe scholen ad hoc aangepakt.

"Vlaanderen kent elk jaar 50 miljoen euro toe aan capaciteitsmiddelen", zei Hilde Crevits. "Die middelen worden op basis van de capaciteitsmonitor toegekend aan de steden en de gemeenten met de grootste noden voor een periode van drie jaar. De meeste capaciteitsmiddelen gaan nu nog naar het basisonderwijs, maar in de toekomst zal er een verschuiving plaatsvinden naar het secundair onderwijs."

Eind dit jaar kunnen de scholen voor een tweede keer huursubsidies aanvragen. De regering heeft daarvoor 3 miljoen euro ter beschikking. "De huur van een gebouw zorgt voor een vlotte en snelle realisatie van bijkomende plaatsen in scholen", aldus Crevits.
   

Meest gelezen