1 op de 3 jongeren weet niet wie de burgemeester is van de gemeente waar hij of zij woont

Eén op de drie jongeren weet niet wie de burgemeester is van de gemeente waar hij/zij woont. Dat blijkt uit een bevraging van Radio 1. Volgens jeugdorganisatie De Ambrassade zijn jongeren wel geïnteresseerd in politiek, maar is het niet altijd even verstaanbaar. Politici moeten hun boodschap duidelijker brengen.  

Uit een onderzoek van "De Stemming", een speciaal themaprogramma van Radio 1, blijkt dat meer dan 1 op de 3 Vlamingen die jonger is dan 35 jaar niet weet wie zijn burgemeester is, terwijl bijna alle 65-plussers dat wel weten.

En eenzelfde leeftijdskloof blijkt ook uit deze cijfers: slechts 20 procent van de jongeren (tot 35) kan zijn burgemeester en twee schepenen noemen, tegenover 2 op de 3 van de 65-plussers.

"Politici moeten boodschap duidelijker brengen"

Volgens jeugdorganisatie De Ambrassade zijn jongeren wel geïnteresseerd in politiek, maar is het niet altijd even verstaanbaar. Politici moeten hun boodschap duidelijker brengen.

"Ik denk dat jongeren niet altijd voldoende of op maat worden geïnformeerd door hun gemeentebeleid. Ik lees zelf af en toe het verslag van de gemeenteraad bij ons en daar kan ik ook niet veel van maken", zegt Hans Cools van De Ambrassade. "Dus ik denk dat de politiek voor de uitdaging staat om het vertaalbaar te maken en om zelf de hand uit te reiken naar kinderen en jongeren. Dat zal hun beleid alleen maar versterken."

Meest gelezen