BBC tipt De Krook in Gent als 1 van de 10 mooiste bibliotheken van de wereld

De BBC heeft De Krook in Gent opgenomen in een lijst met de 10 mooiste bibliotheken van de wereld. Volgens de Britse openbare omroep doet het gebouw een voormalige "no-gozone" herleven.

"Met de opkomst van smartphones en Wikipedia groeit de vrees dat gebouwen vol boeken overbodig worden. Maar veel van de beste en grootste bibliotheken zijn sinds de eeuwwisseling gebouwd." Zo introduceert de BBC een lijstje met 10 bibliotheken waarvan de omroep denkt dat ze de mooiste van de wereld zijn.

Een van die boekentempels is De Krook, sinds kort de gloednieuwe openbare bibliotheek van Gent. "Als middeleeuwse metropool met een grote populatie studenten is Gent even mooi als Brugge", schrijft de BBC. "Recent is het historisch centrum prachtig gerestaureerd."

"De Krook verbindt het historisch centrum met de kunstenaarsbuurt en staat als strakke metalen structuur in een verwaarloosde hoek langs het water in contrast met de oude monumenten."

"Dit collectief van instellingen waaronder de stadsbibliotheek wordt gepromoot als "een open huis voor kennis en innovatie" en doet een voormalige no-gozone herleven. Er vinden gesprekken en tentoonstellingen plaats en je kan zelfs 3D-printing uitproberen. Ralf Coussee van het lokale architectenbureau Coussee & Goris noemt het "een balkon van de stad"."

Naast De Krook vermeldt de BBC de Peckham Library in Londen, de Philologische Bibliothek van de Freie Universität Berlin, de Nationale Bibliotheek in Riga (Letland), de Bibliotheca Alexandrina in Alexandrië (Egypte), de bibliotheek van de Brandenburgische Technische Universität in Cottbus (Duitsland), de Sir Duncan Rice Library van de University of Aberdeen (Schotland), de Library of Birmingham (Engeland), de Seattle Central Library (VS) en de Universitätsbibliothek der WU in Wenen op de lijst.

Nicolas Maeterlinck