Video player inladen...

Carl De Keyzer na reis door Noord-Korea: "Niemand kan me verwijten dat ik met mijn foto's reclame voor het regime maak"

Carl De Keyzer heeft een nieuw fotoboek over Noord-Korea klaar op basis van 4 reizen die hij door het land maakte. Hoewel de Belgische fotograaf telkens het gezelschap van een officiële gids kreeg, vindt hij niet dat hij in de kaart van het regime speelt.

"D.P.R. Korea - Grand tour": zo heet het boek van Carl De Keyzer dat op 12 december verschijnt en een neerslag vormt van 4 reizen die hij de voorbije jaren door Noord-Korea maakte. "3 reizen dateren van 2015, de laatste van dit jaar", vertelt hij in "De afspraak" op Canvas.

Hoewel De Keyzer fotograaf is, ging hij als toerist. "Ik kon als journalist gaan, maar dan kon ik nooit lang blijven en dan kreeg ik een nog veel strengere politieke gids die nog kritischer was en mij nog minder vrijheid gaf. Als toerist krijg je net iets meer vrijheid. Sowieso bezoek je dezelfde plekken. Alles samen telt Noord-Korea 250 plaatsen die je als westerling kan bezoeken. Ik heb ze allemaal bezocht."

Gids en chauffeur

Een speciaal reisagentschap in Peking maakte de reizen van De Keyzer mogelijk. "Ze hadden mijn website gecontroleerd en ze stelden vast dat ik al ervaring met communistische landen had. Hierdoor vonden ze mijn werk aanvaardbaar. Uiteindelijk reisde ik officieel naar Noord-Korea om foto's te maken voor de nieuwe website van het reisagentschap."

"Ik ben helemaal alleen door Noord-Korea gereisd, telkens in het gezelschap van een gids en een chauffeur. De voorwaarden waren bijzonder streng. Ik moest alles op voorhand betalen en ik moest beloven mij neutraal uit te laten in interviews en in teksten."

Strafkampen

"Strafkampen heb ik niet gezien. We zijn vaak op het platteland geweest,
maar daar mocht ik niet fotograferen. Het klopt dat het systeem je kan
misbruiken als je embedded reist, maar ik waak daarover. Niemand kan me
verwijten dat ik met mijn foto's reclame [voor het regime] maak."

"Al mijn foto's moest ik in Pyonyang voorleggen. Het ging om 400 foto's en ik dacht dat ze zeker de helft zouden afkeuren omdat vaak duidelijk was dat ze kritisch of ironisch waren bedoeld. Toch zijn veel foto's vlot door de censuur gepasseerd."

Meest gelezen