De Stemming: wat staat er op het spel in Oost-Vlaanderen?

Eén jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen staat Marc Van de Looverbosch stil bij het politieke landschap in Vlaanderen. Vandaag: Oost-Vlaanderen.

analyse
Marc Van de Looverbosch
Marc Van de Looverbosch is politiek journalist bij VRT NWS

N-VA springt er uit met Open VLD en CD&V die mekaar waard zijn. Oost-Vlaanderen is een provincie waar de liberalen in en rond Gent en in de Vlaamse Ardennen (De Croo country) sterk scoorden, maar nu zware concurrentie ondervinden. 

CD&V houdt stand in 40 gemeenten, Open VLD 34, N-VA 23, sp.a 20 en Groen 8 (met zelfs een burgemeester in Kruibeke). 

De strijd om Gent

Gent zal ongetwijfeld veel aandacht zuigen. Burgemeester Termont (sp.a) verdwijnt en laat een partij achter die in een storm van graaicultuur beland is. Overleeft het kartel sp.a/groen dat, om nog maar over het omstreden circulatieplan te zwijgen? CD&V roept vanuit de oppositie de hulp in van Moeder Theresa Mieke Van Hecke. Bij N-VA heeft Siegfried Bracke zijn handen verbrand en moet als uitdager van Termont plaats ruimen voor Elke Sleurs.  

Aalst en Sint-Niklaas

In Aalst zit burgemeester Christof D’haese (N-VA) verveeld met zijn coalitiepartner sp.a waar slaande ruzie is uitgebroken. Wie zal het gelag betalen? En Sint-Niklaas heeft na jaren Freddy Willockx (sp.a) nu een N-VA burgemeester (Lieven Dehandschutter) in een coalitie met het kartel sp.a/groen, geen evidentie! 

Wat doen de excellenties?

Oost-Vlaamse excellenties vinden we terug in Evergem (Vlaams minister Joke Schauvliege). Titelvoerend burgemeester van Brakel is Open VLD vicepremier Alexander De Croo, voortzetter van de dynastie. En zo’n familiebedrijf vinden we ook nog in Aalter waar staatssecretaris Pieter De Crem een kartel CD&V/N-VA leidt. Politiek bedrijven van vader op zoon, het bestaat nog!

Meest gelezen