AFP or licensors

EDF Luminus bouwt het grootste windmolenpark van Wallonië

De elektriciteitsproducent en energieleverancier EDF Luminus plant een uitbreiding met 13 turbines aan het reeds bestaande windmolenpark van 13 turbines op het grondgebied van Villers-le-Bouillet, Verlaine en Wanze. De 26 turbines samen vormen het grootste windmolenpark van Wallonië.

EDF Luminus baat momenteel al 13 windturbines uit in de provincie Luik. Het bedrijf breidt het windmolenpark daar verder uit met 13 nieuwe turbines van elk 3,45 MW, goed voor een bijkomende capaciteit van 44,85 MW. Negen windturbines worden gebouwd op het grondgebied van Villers-le-Bouillet, drie op dat van Verlaine en 1 op het grondgebied van Wanze. Ze komen te staan langs de E42 Namen-Luik en zullen in 2019 in dienst genomen worden.

Met in totaal 26 windturbines wordt dit het grootste windmolenpark van Wallonië. De 26 windturbines zullen jaarlijks 121.800.000 kWh groene stroom produceren, wat overeenstemt met het jaarlijkse verbruik van 30.450 gezinnen. Hierdoor wordt 52.000 ton CO2-uitstoot vermeden in vergelijking met een thermische centrale op steenkool. Dit is vergelijkbaar met een emissie van 23.000 wagens of van 8.500 woningen.

"Begin 2005 stelde EDF Luminus in Villers-le-Bouillet haar eerste windmolenpark met zes turbines in dienst", zegt Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus. "Zoveel jaren later bouwen we op dezelfde plaats het grootste windmolenpark van Wallonië. Vandaag zijn we nummer 1 in onshore windenergie in België."

Ruim 18 procent van de energieproductie van EDF Luminus is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen in België. Met zijn windpark van 135 turbines, goed voor 309 MW, produceert EDF Luminus jaarlijks 661 GWh energie. Dit komt neer op een energieverbruik voor ongeveer 168.000 gezinnen.

Meest gelezen