Videospeler inladen...

Ex-directeur commercieel woonzorgcentrum getuigt over gesjoemel in de sector

Een voormalige directeur van een woonzorgcentrum getuigt anoniem dat er soms gesjoemeld wordt in de sector om de winst te verhogen. Hij reageert daarmee op de reportage van "Pano" gisteravond waaruit blijkt dat heel wat commerciële woonzorgcentra  hun bewoners geen kwaliteit aanbieden, ondanks de hoge prijzen.

De getuige was zes jaar lang directeur bij een woonzorgcentrum uit een van de vier grote commerciële groepen in ons land. Hij zegt dat hij moest prutsen met contracten van medewerkers om aan de overheidsnorm voor personeel te voldoen. "Het woonzorgczentrum had plaats voor 100 mensen en op papier waren er 40 voltijdse verzorgers.  In realiteit waren er slechts 32 medewerkers", zegt de man. 

"Om het verschil bij te werken werd op het einde van het boekjaar gekeken of het centrum de norm al dan niet haalde. Externe consultants gingen dan  berekenen hoeveel medewerkers een bepaald zorgcentrum nog nodig had in het laatste trimester om de norm te halen. En dan werden contracten toegewezen aan medewerkers met het juiste diploma van de hoofdzetel of van andere rustoorden. Die werden formeel op dat rustoord gezet maar die hebben daar nooit enige prestatie geleverd", zegt de man.

Winstmarge is hoogste norm

De commerciële groep zette hem als directeur onder druk, zo werden de uitgaven voor bijvoorbeeld voedsel minutieus nagekeken, terwijl er nooit is gesproken over  welzijn, zegt hij. "We werden toegesproken door de groepsdirectie, het was behoorlijk agressief, om te zeggen dat de winstmarge van 15 procent in gevaar kwam", aldus de man. "Er werd ons erop gewezen dat we ons keihard moesten inzetten voor die winstmarge, en vanaf toen konden wij amper nog vervangingen doen."

Na vijf jaar kon hij er niet meer mee overweg, hij werkt niet meer in de sector.  "Ik hoop oprecht dat de politiek en de maatschappij dit meeneemt naar de verkiezingen, want het is te belangrijk", besluit hij.  "Na vijf jaar en heel rustig terugkijken, kan ik echt beweren dat commerciële bedrijven en ouderenzorg niet samengaan."

Meest gelezen