Gemeenteraadsverkiezingen maken wegenwerken duurder

Het jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn wegenwerken vaak duurder dan anders. Dat blijkt uit een rondvraag van de regionale redacties van Radio 2 bij aannemers en politici.  

Gemeentebesturen pakken voor de verkiezingen graag uit met een nieuw aangelegd marktplein of veilig ingerichte straat. Bouwbedrijf Stadsbader, dat de meeste wegenwerken uitvoert in Vlaanderen, zegt dat de eerste jaren van een legislatuur altijd kalm zijn en het laatste jaar erg druk.

Veel opdrachten liggen al lang vast en dan is er geen impact op de prijs. Maar als een gemeentebestuur nog snel een complex werk wil laten uitvoeren voor de verkiezingen, kan dat wél duurder uitvallen. Dat is nu eenmaal het economische spel van vraag en aanbod, zegt CEO Dominique Valcke. "Als gemeentebesturen willen dat een complex project binnen de 30 dagen van start kan gaan, dan moeten ze niet verbaasd zijn dat de prijs stijgt."  

"Wij kunnen niet anders dan deze prijs betalen"

In Hulshout, in de provincie Antwerpen, blijken de wegenwerken nu 20 procent duurder uit te vallen dan gepland. De gemeente moet opeens meer dan een half miljoen euro extra op tafel leggen. Schepen Joost Verhaegen (CD&V) spreekt van een tegenvaller, maar hij laat de werken toch doorgaan. "Enkele jaren geleden zaten aannemers met weinig werk, nu hebben ze het heel druk. Wij kunnen op dit moment niet anders dan deze prijs betalen."

De stad Turnhout heeft geplande wegenwerken uitgesteld, omdat de aannemer nu veel meer vraagt dan in het begin van de legislatuur. "In het begin van een legislatuur kosten wegenwerken 20 procent minder dan nu. Dat ligt aan gemeenten die voor de verkiezingen nog snel werken willen laten uitvoeren. Wij stellen wegenwerken uit tot na de verkiezingen", zegt schepen Luc Debondt (TIM).

In het begin van een legislatuur kosten wegenwerken 20 procent minder dan nu.

Schepen Luc Debondt van Turnhout

Meest gelezen