The Canadian Press/PA Images

Gezin dat jarenlang werd gegijzeld door de taliban is bevrijd

Een Amerikaans-Canadees gezin dat vijf jaar geleden werd ontvoerd door een terreurgroep geliëerd aan de taliban is eindelijk bevrijd. Ze waren aan het reizen door Afghanistan toen ze door de Haqqani-groep werden gegijzeld. 

Een Amerikaanse vrouw, haar Canadese echtgenoot en hun drie kinderen
zijn bevrijd nadat ze vijf jaar werden vastgehouden door het zogenaamde
Haqqani-netwerk, een groep verbonden aan de taliban. Dat meldden de Amerikaanse en Pakistaanse veiligheidsdiensten eerder vandaag.

Caitlan Coleman en Joshia Boyle werden vijf jaar geleden ontvoerd in een bergachtig gebied nabij de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ze waren bezig aan een reis door Centraal-Azië en hadden daarvoor al Rusland, Kazachstan, Tajikistan en Kirgizië doorkruist. De ouders van Boyle hoorden het laatst van hem op 8 oktober 2012, vanuit een internetcafé in een regio die hij zelf als ‘gevaarlijk’ omschreef. Niemand vernam daarna nog iets van het koppel tot ze in 2013 opeens verschenen in een videoboodschap waarin ze de Amerikaanse en Canadese overheden smeekten om hun vrijlating. In 2015 ontvingen de ouders van Caitlin een brief van haar waarin ze schreef dat ze was bevallen van een tweede kind. De vrouw was zwanger toen ze werd ontvoerd en kreeg daarna nog twee kinderen in gevangenschap. 

Het duurde nog eens twee jaar voor het gezin bevrijd werd. Volgens de Amerikaanse veiligheidsdienst komt dat vooral omdat Pakistan niet genoeg middelen inzet om het Haqqani-netwerk en andere terroristische organisaties zoals de taliban te bestrijden. Deze operatie toont evenwel het belang van samenwerking en uitwisseling van informatie tussen de Amerikaanse en Pakistaanse anti-terrorismediensten.  

Meest gelezen