Het MoMA gaat op reis naar Parijs en neemt mee: 200 topwerken

In Parijs zijn momenteel 200 topwerken uit de collectie van het MoMA in New York te zien. Journalist Eric Rinckhout ging kijken en doet zijn verhaal in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Etre moderne: le MoMA à Paris": zo heet de tentoonstelling die gisteren de deuren heeft geopend in de Fondation Louis Vuitton in Parijs. Die titel is nauwelijks overdreven want het legendarische museum in New York heeft liefst 200 topwerken uit zijn collectie uitgeleend.

"Het is echt een best off", zegt Rinckhout in "De wereld vandaag". "Het gaat om werken van 1880 tot nu, te beginnen bij Cézanne. Enkel het absolute kroonjuweel "Les demoiselles d'Avignon" van Picasso ontbreekt. Dat laat het MoMA niet reizen. Veel andere schilderijen van zijn hand zijn wel te zien."

Alfred Barr

"Het MoMA is in 1929 door 3 dames opgericht. Het had met Alfred Barr meteen een legendarische directeur die een lans voor modernisme brak op een moment dat dit nog niet voor de hand lag. Het MoMA is ook van meet af aan zoveel mogelijk genres beginnen te verzamelen."

"De eerste zaal van de expo in de Fondation Louis Vuitton biedt hiervan meteen een staalkaart met onder meer de allereerste Mickey Mouse-cartoon en de allereerste film met een volledig Afro-Amerikaanse cast die pas in 2015 boven water is gekomen."

"De tentoonstelling toont ook de geschiedenis van het MoMA zelf die nauw met de kunstgeschiedenis is vervlochten. In het begin verzamelde het museum vooral kunst van Europese kunstenaars. Dat veranderde na WO II. Toen begon het werken van Amerikaanse abstracte kunstenaars als Rothko en Pollock in huis te halen. Voortaan zetten Amerikanen de toon met minimalisme en popart, zoals Warhol. Al zijn soepblikken zijn trouwens in Parijs te zien."

Google Maps

"Het MoMA is altijd trouw gebleven aan zijn uitgangspunt. Zo is het ook games beginnen te verzamelen. Dat is in een van de laatste zalen te zien. Die schenkt ook aandacht aan typografie, zoals het ontwerp van de "@" en van het balonnetje op Google Maps."

Ook fans van Belgische kunst komen aan het trekken want het MoMA leent ook "Le faux miroir" uit, het beroemde schilderij van Magritte uit 1952. "Etre moderne: le MoMA à Paris" loopt nog tot en met 5 maart volgend jaar.

Meest gelezen