Video player inladen...

Horeca Overpoortstraat Gent niet opgezet met controle-acties, studenten werken wel mee

In Gent is de lokale politie rond 23.30 uur gestart met een grootschalige controle rond de Overpoortstraat. Daarbij wordt één toegang tot de studentenbuurt voorzien. De café-uitbaters zijn ontevreden: "Een ondoordachte zet die het Gentse nachtleven marginaliseert", zegt Tim Joiris van Horeca Oost-Vlaanderen vzw.

De actie met maar één ingang tot de Overpoortbuurt vindt voor het eerst plaats. De Gentse politie vraagt de medewerking van de studenten. "Personen met verkeerde bedoelingen willen we zoveel mogelijk uit de Overpoortbuurt weghouden: mensen die drugs verkopen, vandalisme plegen of wildplassen. We willen ze eruit halen zodat studenten de mogelijkheid krijgen om veilig te feesten," zegt woordvoerder Matto Langeraert.

De controle startte woensdagavond rond 23.30 uur. Aan de "way in" aan het Kramersplein stonden een tiental agenten en de "way out" bevond zich aan de kant van de Heuvelpoort. De politie voerde gerichte controles uit en pikte er af en toe iemand uit voor verder onderzoek. Het gros van de studenten werd zoals gepland niet gecontroleerd aan de toegang. Bij acties van het overlastteam kregen vorige week nog 62 wildplassers een GAS-boete van 120 euro en werden vier GAS-boetes uitgeschreven voor inbreuken tegen het glasverbod.      

De café-uitbaters in de Overpoortstraat zijn niet enthousiast: "We waren tot eind vorige week niet op de hoogte van de actie. Het is een ondoordachte zet die het Gentse nachtleven marginaliseert. "Nightlife" is veel meer dan overlast, het is een heel belangrijke vorm van economie. De cafés in de Overpoort alleen al zetten bijvoorbeeld op een donderdagavond 160 man personeel in", zegt Tim Joiris van Horeca Oost-Vlaanderen vzw.

Meest gelezen