Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

IS-ronselaar Sally-Anne Jones sterft bij droneaanval

Jihadiste Sally-Anne Jones is in juni gestorven bij een onbemande drone-aanval. De Britse bekeerde zich in 2013 tot de islam en vluchtte naar Syrië, waar ze zich ontpopte tot ronselaar en propagandamachine van IS. 

De Britse jihadi Sally-Anne Jones is dodelijk getroffen door een drone van het Amerikaanse leger, toen ze de Syrische stad Raqqa probeerde te ontvluchten. Dat gebeurde al in juni, maar het nieuws wordt nu pas vrijgegeven door bronnen binnen de Britse regering. Het Pentagon heeft het nieuws nog niet officieel bevestigd. Ook haar zoon zou bij de aanval gestorven zijn, maar daarover bestaat twijfel. 

In 2013 bekeerde Jones zich tot de islam en vertrok ze met haar 12-jarige zoon JoJo naar Syrië. Daar sloot ze zich aan bij de terreurbeweging Islamitische Staat en trouwde ze met de jihadist Junaid Hussain, die in 2015 stierf bij een droneaanval. Na de dood van haar man kreeg ze door de pers de bijnaam 'Witte Weduwe'. 

Haar dood is een belangrijke stap in het gevecht tegen IS. Via haar Twitter-account rekruteerde Jones vrouwelijke strijders voor IS, verspreidde ze IS-propaganda en praktische tips om in Syrië te raken of om zelf bommen te maken. 

Meest gelezen