2017 Invision

James Van Der Beek (Dawson uit "Dawson's creek"): "Ik ben bepoteld door oude, machtige mannen"

In de marge van het schandaal rond Harvey Weinstein komt ook James Van Der Beek uit de kast als slachtoffer van seksuele intimidatie. Namen van daders noemt de acteur bekend van "Dawson's creek" niet.

"Oude, machtige mannen hebben mijn kont vastgegrepen. Ze hebben me in het nauw geduwd met ongepaste seksuele gesprekken toen ik veel jonger was." Met die woorden geeft Van Der Beek vanavond op Twitter aan dat ook hij als jonge acteur het slachtoffer van seksuele intimidatie was.

"Ik begrijp de ongerechtvaardigde schaamte, de machteloosheid en het onvermogen om de klok te luiden. Er is sprake van een machtsdynamiek die onoverkomelijk lijkt."

Wat Weinstein heeft toegegeven, is onaanvaardbaar in om het even welke industrie

Van Der Beek is bij het brede publiek vooral bekend als Dawson Leery, het hoofdpersonage in de serie "Dawson's creek" die liep van 1998 tot 2003. Wie hem destijds heeft aangerand, zegt hij niet. "Het zijn mensen die 99,9 procent van de bevolking niet kent. Twee onder hen zijn door anderen aangeklaagd en gestraft. Een andere is inmiddels dood."

In een beweging spreekt Van Der Beek zijn steun uit voor de vrouwen die Weinstein aanklagen. "Waar Weinstein van wordt beschuldigd, is crimineel. Wat hij heeft toegegeven, is onaanvaardbaar in om het even welke industrie. Ik juich iedereen die spreekt toe."

Meest gelezen