Meryame Kitir (SP.A): "Tijd voor CD&V om kleur te bekennen over effectentaks”

Oppositiepartijen Groen en SP.A roepen de regering op om
haar huiswerk rond de effectentaks opnieuw te maken. De Raad van State  stelt in een kritische advies dat de taks de meest vermogende Belgen niet zou raken. De effectentaks was nochtans een voostel van CD&V om tegemoet te komen aan een rechtvaardigere fiscaliteit.

Volgens oppositiepartij SP.A bewijst dit advies dat de taks zijn doel voorbij schiet. Het is nu vooral aan regeringspartij CD&V om kleur te bekennen, vinden ze. De effectentaks was één hun van paradepaardjes in het zomerakkoord. “Als CD&V het écht meent met rechtvaardige fiscaliteit, dan moeten ze het vandaag bewijzen. Vanmiddag gewoon het vertrouwen geven aan de regering en aan de minister van Financiën die elke poging tot rechtvaardige fiscaliteit saboteert, zou een zeer slecht signaal zijn", aldus Meryame Kitir, Kamerfractieleider voor SP.A.

Volgens Kamerfractieleider Kristof Calvo (Groen) was dit advies van de Raad van State te verwachten. “Net de meest gegoede burgers hoeven niet bij te dragen. Op vraag van Open VLD en N-VA zijn zodanig veel uitzonderingen ingebouwd dat de effectentaks te complex is geworden en dus makkelijker te omzeilen. De regering moet haar huiswerk opnieuw maken. De brede roep in de samenleving om eerlijke fiscaliteit verdient een antwoord”.

Meest gelezen