Video player inladen...

Witte substantie op Antwerpse ring na ongeval: weg vrijgemaakt, maar drukke avondspits

Op de Antwerpse ring is ter hoogte van Deurne (richting Gent) de weg weer vrijgemaakt na het ongeval waarbij een vrachtwagen een lading witte smurrie verloor, die verspreid lag over de hele breedte van de rijweg. Het gaat om calciumcarbonaat, een product dat gebruikt wordt om papier wit te maken. Het ongeval leidde tot enorm fileleed. 

Het ladingverlies gebeurde toen de vrachtwagen in kwestie bruusk in de remmen moest omdat een personenwagen en een andere vrachtwagen met elkaar in aanrijding waren gekomen. De lading calciumcarbonaat kwam op het wegdek terecht, en lag verspreid over de vier rijstroken en de pechstrook.

Brandweer en Civiele Bescherming kwamen ter plekke en moesten eerst uittesten hoe de substantie het best verwijderd kan worden: dat bleek uiteindelijk een stoommachine van de Civiele Bescherming te zijn. Na verloop van tijd kon 1 rijstrook worden vrijgemaakt, rond 16.45 uur kon het verkeer weer over 3 rijstroken. Rond 18.30 uur kon het verkeer weer over alle rijstroken rijden.

Het fileleed was enorm: de files op de A12 (vanuit Bergen-op-Zoom) en de E19 (vanuit Breda) groeiden razendsnel aan, in de andere richting stond al snel een kijkfile. Op een bepaald ogenblik werd de ring afgesloten voor wie uit het noorden kwam, en werd het verkeer verplicht  omgeleid via de Liefkenshoektunnel, die tolvrij werd gemaakt.

De ring is niet langer dicht en het Verkeerscentrum meldt dat het omrijden via de Liefkenshoektunnel geen tijdswinst meer biedt. "De verliestijd neemt nu stilaan af." Maar omdat veel bestuurders de ring probeerden te vermijden, zijn er nog altijd erg grote problemen op de wegen in veel randgemeenten, en in de haven. "Ook op de R2, richting Stabroek, staat er rond 18.15 uur 1 uur file", meldt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman. 

Video player inladen...
Marnik Aerts
Marnik Aerts

Meest gelezen