Orkaan Ophelia op weg naar Europa en "wij gaan daar dit weekend van profiteren"

De tropische storm Ophelia is door het Amerikaanse nationaal orkaancentrum (NHC) opgewaardeerd tot een orkaan van categorie 1. Het is de tiende orkaan van het orkaanseizoen 2017 in het Atlantische Oceaan-gebied. En: Ophelia zou richting Europa komen. "Voor ons brengt de orkaan warme lucht mee, waardoor we een klein nazomertje krijgen dit weekend", zegt weerman Frank Deboosere.

Het NHC waarschuwt dat de orkaan, die de komende dagen nog zou kunnen aansterken, komend weekend langs en zelf over de Europese kusten kan razen. Volgens de modellen zou Ophelia dit weekend langs de Azoren trekken, waar hevige regenbuien worden voorspeld. Daarna zou de orkaan voorbij de kusten van Noord-Spanje razen. Uiteindelijk zal Ophelia in kracht afnemen en richting het westen van Ierland trekken.

Het NHC zegt wel dat de route en de omvang van Ophelia nog kunnen veranderen de komende dagen. 

Nazomertje

Volgens weerman Frank Deboosere zal Ophelia voordelig zijn voor ons land: "Het gebeurt wel vaker in deze tijd van het jaar dat er resten van tropische cyclonen of orkanen onze kant uitkomen. Maar Ophelia zal ruim ten westen van ons blijven. Ze zal zeer warme lucht meebrengen, en daardoor krijgen we een nazomertje. Vooral dit weekend gaan we daarvan profiteren, met maxima van meer dan 20 graden."

Maxima van meer dan 20 graden dit weekend

Meest gelezen