2017 Getty Images

Oscaracademy houdt crisisberaad over filmproducent Weinstein

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die de Oscars uitreikt, wil bekijken welke rol filmproducent Harvey Weinstein nog kan spelen in de sector en hun organisatie. De Academy reageert daarmee op de tientallen getuigenissen van seksueel overschrijdend gedrag tegen Weinstein.

De Britse tegenhanger van de Academy, de Bafta heeft Weinsteins lidmaatschap al "met onmiddellijke ingang" geschrapt. Nu wil de Academy of Motion Picture Arts bekijken welke rol Weinstein nog kan spelen in de filmwereld na alle "weerzinwekkende" verhalen die de voorbije dagen aan het licht zijn gekomen.

"We willen de aantijgingen tegen Weinstein graag met hemzelf bespreken, en daarna bekijken of wij een bepaalde actie moeten ondermen", zo klinkt het bij de Academy. De voorbije jaren reikte de Academy maar liefst 81 Oscars uit aan films waar Weinsteins filmstudio Miramax of Weinstein Company bij betrokken waren. Weinstein zelf belooft in therapie te gaan. Hij onthoudt zich voorlopig van alle commentaar en gaat niet verder in op concrete aantijgingen. 

Nóg een getuigenis

Het seksschandaal rond Weinstein breidt zich nog uit. Een hele reeks A-lijst actrices kwamen de voorbije dagen allemaal met gelijkaardige verhalen naar buiten. Tijdens filmonderhandelingen op zijn hotelkamer zou Weinstein hen aangerand hebben.

De (voorlopig) laatste vrouw die getuigt, is model en actrice Cara Delevingne. In een uitgebreide post op Instagram vertelt ze hoe Weinstein tijdens onderhandelingen over een film seksuele toespelingen maakte, en erop aanstuurde dat Delevingne in zijn bijzijn een andere vrouw zou kussen. Ze ging niet op die vraag in, en verliet zo snel mogelijk zijn hotelkamer. "En toch voelde het zo verkeerd dat ik achteraf de rol in die bewuste film weldegelijk heb aanvaard", zegt ze.

Volgens de BBC heeft de politie in New York gesproken met iemand die Weinstein ook beschuldigt van grensoverschrijdend gedrag. Die feiten zouden dateren uit 2004, maar meer details wil de NYPD niet kwijt.

Meest gelezen