Meest recent

  2017 Getty Images

  Oscaracademy houdt crisisberaad over filmproducent Weinstein

  De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die de Oscars uitreikt, wil bekijken welke rol filmproducent Harvey Weinstein nog kan spelen in de sector en hun organisatie. De Academy reageert daarmee op de tientallen getuigenissen van seksueel overschrijdend gedrag tegen Weinstein.

  De Britse tegenhanger van de Academy, de Bafta heeft Weinsteins lidmaatschap al "met onmiddellijke ingang" geschrapt. Nu wil de Academy of Motion Picture Arts bekijken welke rol Weinstein nog kan spelen in de filmwereld na alle "weerzinwekkende" verhalen die de voorbije dagen aan het licht zijn gekomen.

  "We willen de aantijgingen tegen Weinstein graag met hemzelf bespreken, en daarna bekijken of wij een bepaalde actie moeten ondermen", zo klinkt het bij de Academy. De voorbije jaren reikte de Academy maar liefst 81 Oscars uit aan films waar Weinsteins filmstudio Miramax of Weinstein Company bij betrokken waren. Weinstein zelf belooft in therapie te gaan. Hij onthoudt zich voorlopig van alle commentaar en gaat niet verder in op concrete aantijgingen. 

  Nóg een getuigenis

  Het seksschandaal rond Weinstein breidt zich nog uit. Een hele reeks A-lijst actrices kwamen de voorbije dagen allemaal met gelijkaardige verhalen naar buiten. Tijdens filmonderhandelingen op zijn hotelkamer zou Weinstein hen aangerand hebben.

  De (voorlopig) laatste vrouw die getuigt, is model en actrice Cara Delevingne. In een uitgebreide post op Instagram vertelt ze hoe Weinstein tijdens onderhandelingen over een film seksuele toespelingen maakte, en erop aanstuurde dat Delevingne in zijn bijzijn een andere vrouw zou kussen. Ze ging niet op die vraag in, en verliet zo snel mogelijk zijn hotelkamer. "En toch voelde het zo verkeerd dat ik achteraf de rol in die bewuste film weldegelijk heb aanvaard", zegt ze.

  Volgens de BBC heeft de politie in New York gesproken met iemand die Weinstein ook beschuldigt van grensoverschrijdend gedrag. Die feiten zouden dateren uit 2004, maar meer details wil de NYPD niet kwijt.

  When I first started to work as an actress, i was working on a film and I received a call from‎ Harvey Weinstein asking if I had slept with any of the women I was seen out with in the media. It was a very odd and uncomfortable call....i answered none of his questions and hurried off the phone but before I hung up, he said to me that If I was gay or decided to be with a woman especially in public that I'd never get the role of a straight woman or make it as an actress in Hollywood. A year or two later, I went to a meeting with him in the lobby of a hotel with a director about an upcoming film. The director left the meeting and Harvey asked me to stay and chat with him. As soon as we were alone he began to brag about all the actresses he had slept with and how he had made their careers and spoke about other inappropriate things of a sexual nature. He then invited me to his room. I quickly declined and asked his assistant if my car was outside. She said it wasn't and wouldn't be for a bit and I should go to his room. At that moment I felt very powerless and scared but didn't want to act that way hoping that I was wrong about the situation. When I arrived I was relieved to find another woman in his room and thought immediately I was safe. He asked us to kiss and she began some sort of advances upon his direction. I swiftly got up and asked him if he knew that I could sing. And I began to sing....i thought it would make the situation better....more professional....like an audition....i was so nervous. After singing I said again that I had to leave. He walked me to the door and stood in front of it and tried to kiss me on the lips. I stopped him and managed to get out of the room. I still got the part for the film and always thought that he gave it to me because of what happened. Since then I felt awful that I did the movie. I felt like I didn't deserve the part. I was so hesitant about speaking out....I didn't want to hurt his family. I felt guilty as if I did something wrong. I was also terrified that this sort of thing had happened to so many women I know but no one had said anything because of fear.

  Een bericht gedeeld door Cara Delevingne (@caradelevingne) op