Videospeler inladen...

Ouderenpsychiater: "Minder medicatie, meer menselijk contact"

Volgens psychiater Mathieu Vandenbulcke moet er in de ouderenzorg meer tijd worden besteed aan menselijk contact, in plaats van een overdaad aan medicatie. Dat zei Vandenbulcke in "Terzake" als reactie op de "Pano"-uitzending van gisteren over woonzorgcentra.

De reportage van gisteren in "Pano" over de kwaliteit van de zorg in commerciële woonzorgcentra blijft reacties uitlokken. Mathieu Vandenbulcke, diensthoofd ouderenpsychiatrie bij UPC KU Leuven, hamert op het belang van menselijkheid en respect.

Professor Vandenbulcke vond de reportage erg confronterend en schrijnend, maar helemaal verbaasd was hij niet. "Er is onvoldoende tijd voor menselijke nabijheid in de ouderenzorg. Je moet eigenlijk op het ritme werken van de patiënt, maar daar is geen tijd voor. Het moet allemaal heel snel gaan en als er te weinig volk is, wordt gekozen voor medicatie om de patiënt tot rust te brengen."

Er wordt te snel gekozen voor medicatie om de patiënt tot rust te brengen

De professor ijvert voor minder medicatie en meer menselijkheid. "Er moet respect zijn, we moeten in contact komen met hun leefwereld, we moeten meer naar hen luisteren." Op dat vlak ziet Vandenbulcke nog verbetering mogelijk in de opleiding van verpleegkundigen. "Het personeel moet goed begrijpen wat de emotionele noden zijn van ouderen."

Helden

Vandenbulcke breekt wel een lans voor het verplegend personeel. "De zorg voor ouderen is heel zwaar. Voor verpleegkundigen is het fysiek en emotioneel zwaar om dragen. Ik heb een enorme bewondering voor hen. Het zijn helden."

De professor roept wel op om niet te polariseren. "In de reportage ging het over commerciële zorgcentra, maar we mogen niet polariseren tussen privé-instellingen en publieke zorgcentra. Er zijn grote verschillen in kwaliteit, maar we horen ook heel goeie dingen uit de commerciële sector."

Tot slot benadrukt Vandenbulcke dat een woonzorgcentrum ook vaak een goeie oplossing is voor de oudere. "Het is niet omdat ouderen nog thuis wonen, dat het beter met ze gaat. Thuis kunnen ze ook heel eenzaam zijn en als ze door de kinderen in huis worden genomen, is er vaak te weinig tijd voor hen. Een woonzorgcentrum is dus niet noodzakelijk een slechtere oplossing."

Meest gelezen