AFP or licensors

Parijs wil benzineauto's buiten tegen 2030

Parijs wil auto's op benzine vanaf 2030 zoveel mogelijk uit de stad houden. Eerder raakte al bekend dat vanaf 2024 ook dieselauto's niet meer welkom zijn in Parijs. Maar het stadsbestuur wil dus nog verder gaan, en zoveel mogelijk inzetten op auto's op alternatieve energie en op openbaar vervoer.

Burgemeester Anne Hidalgo wil graag dat Parijs de groene hoofstad van Europa wordt. Daarom had ze al aangekondigd dat dieselauto's over zeven jaar uit de stad verdwenen moeten zijn. Maar na de dieselauto's zullen ook de benzineauto's eraan geloven. Volgens het stadsbestuur vervuilen die ook veel, en bedreigen ze de gezondheid van de Parijzenaars.

Volgens correspondent Frank Renout in Parijs zal dat niet gebeuren met een absoluut verbod. "Hidalgo wil een omwenteling veroorzaken, waardoor mensen die benzineauto's laten staan en overschakelen op andere manieren om zich te verplaatsen. Ze wil dat doen door massaal in te zetten op openbaar vervoer, op fietsen en op elektrische deelauto's die Parijzenaars nu al kunnen huren in de stad."

De rechtse oppositie in Parijs is niet enthousiast over het plan van Hidalgo. Uit studies blijft dat zulke maatregelen alleen lokaal een effect hebben. De luchtkwaliteit verbetert op plaatsen waar auto's geweerd worden, maar wordt net slechter in gebieden waar die auto's wel nog mogen rijden. "Het plan van Hidalgo is dus nog geen gelopen race," zegt Renout in Parijs.

 

Meest gelezen