Prijsafspraken over isolatie­materialen in Europa?

Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) vermoedt dat er prijsafspraken zijn in de sector van de isolatiematerialen. Daarom heeft hij aan de bevoegde Eurocommissaris, Margrethe Vestager, gevraagd om een onderzoek op te starten.

Vorig jaar was er een grote brand in de BASF-fabriek in Ludwigshafen, in Duitsland. Daar wordt een aanzienlijk deel van de grondstof voor isolatie­materialen ontwikkeld. De sector klaagt al een tijd over materiaaltekort en over de bijbehorende spectaculaire prijsstijgingen. Soms is er sprake van 50 à 60 procent meer.

"Wij hebben echt het vermoeden dat er sprake is van prijsafspraken", meent Europarlementariër Ivo Belet. "Die brand heeft wel een invloed gehad, zoveel is zeker, maar een jaar na de feiten zou je toch denken dat de prijzen alweer op een normaal niveau staan, wat niet het geval is."

"Als er afspraken zijn, gaat dat regelrecht in tegen het Klimaatakkoord van Parijs"

Ivo Belet (Europarlementslid CD&V)

En nog volgens Belet: "De prijzen blijven hoog, dus moeten we onderzoeken of de sector geen afspraken hanteert. Aannemers komen tot mij, de Confederatie Bouw ook, iedereen klaagt, we moeten het laten onderzoeken. En Eurocommissaris Vestager heeft een onkreukbare reputatie wat dat betreft."

Sectoren en bedrijven die met prijsafspraken werken, zijn al vaker zwaar beboet door Europa. Dat kan tot boetes leiden die het equivalent zijn van 10 procent van de totale omzet van een bedrijf, niet min dus.

"Als de sector de prijzen kunstmatig hoog houdt, waardoor geplande verbouwingen vervallen of vertraging oplopen, dan is dat een regelrechte inbreuk op het Klimaatakkoord van Parijs. We moeten onze Europese doelstellingen halen, isolatie is een must en een sector die dat tegengaat,  moet bestraft worden", zegt Belet. Het is nu wachten op de resultaten van het onderzoek.

Meest gelezen