Video player inladen...

Privacycommissie trekt opnieuw ten strijde tegen Facebook: proces start in Brussel

In Brussel is het proces gestart van de Privacycommissie tegen Facebook. De commissie vindt dat Facebook duidelijker moet zijn over welke gegevens het van ons verzamelt, en wat ze daar mee doet. Want volgens de Privacycommissie verzamelt Facebook nog te vaak onze gegevens zonder dat we dat beseffen. Het is bijvoorbeeld niet altijd duidelijk wanneer we daarvoor de toestemming geven. 

Het gaat over zogenaamde 'sociale plug-ins', 'cookies' en 'pixels'. Dat zijn technologieën waarmee Facebook uw surfgedrag kan volgen.  "Cookies" zijn bijvoorbeeld kleine bestandjes die aan de internetbrowser worden gehecht als u een bepaalde site bezoekt, en daarbij gegevens inzamelen. Facebook plaatst die op eigen websites, maar ook op externe websites. Die dienen onder meer om meer gerichte reclame te kunnen geven. Facebook volgt volgens de Privacycommissie ook mensen die géén Facebook-profiel hebben via bepaalde cookies.

"De bal ging aan het rollen toen we ontdekten dat zelfs mensen die geen lid zijn van Facebook, toch systematisch gevolgd worden", zegt Willem De Beuckelaere van de Privacycommissie. "Facebook zei toen meteen dat dat uit veiligheidsoverwegingen gebeurde, maar dat blijkt niet zo. De gegevens over het reilen en zeilen van uw surfgedrag worden verzameld en gebruikt, of u nu een Facebookprofiel hebt of niet, vermoedelijk om u meer gerichte reclame te kunnen aanbieden. Maar u wordt dus in feite ongewild gevolgd. Facebook doet dat tegenwoordig zelfs via pixels, die voor het blote oog niet meer zichtbaar zijn. Elke website die gebruik maakt van Facebook, heeft dat op z'n website. Dat zijn er dus heel wat."

Kortom, de Privacycommissie vindt dat Facebook duidelijk moet maken wat haar cookie- en advertentiebeleid precies inhoudt. Ze moet ook altijd een duidelijke en geïnformeerde toestemming vragen aan de gebruiker om gegevens te verzamelen. Het moet bovendien makkelijker worden om zelf te bepalen welke gegevens worden gebruikt. "En de illegaal verkregen gegevens, moeten  vernietigd worden", zegt Willem De Beuckelare nog.

Eerder had de Privacycommissie al een kortgedingzaak aangespannen tegen Facebook, maar die is op een sisser uitgedraaid. Want hoewel de rechtbank de Privacycommissie in eerste aanleg gelijk gaf, werd in beroep beslist dat de rechter in ons land niet bevoegd is omdat Facebook de gegevens beheert vanuit het buitenland. Dat argument haalt Facebook ook in deze rechtszaak aan. "Het is natuurlijk Facebook haar volste recht om de onbevoegdheid aan te kaarten, maar het is spijtig dat Facebook op deze manier weigert om te argumenteren over de grond van de zaak", zegt De Beuckelaere.

Morgen komt Facebook aan het woord in het proces. De uitspraak zal daarna wellicht pas over een maand volgen, of mogelijk nog iets later.  Het is in ieder geval de eerste keer dat er in ons land een rechtszaak ten gronde is tegen Facebook over de privacy.

Meest gelezen