2016 Max Mumby/Indigo

De Queen laat Charles krans neerleggen: zoveelste bewijs dat ze het rustiger aan doet

De Britse koningin Elizabeth zal dit jaar geen krans neerleggen op Remembrance Sunday, de dag waarop Britse militairen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog worden geëerd. Het is het zoveelste bewijs dat de Queen steeds meer en meer de taken binnen de koninklijke familie verdeelt.

Elizabeth zal volgende maand wél aanwezig zijn op de herdenking. Samen met prins Philip (96) zal ze vanop een balkon toekijken. Maar het is zoon en kroonprins Charles die de krans zal neerleggen bij het monument.

De Queen heeft de voorbije 65 jaar slechts zes keer de kranslegging gemist: vier keer omdat ze op buitenlandse reis was (naar Ghana, Brazilië, Kenia en Zuid-Afrika) en twee keer toen ze hoogzwanger (van de prinssen Andrew en Edward) was. In 1999 sprong Charles ook al voor zijn moeder in.

De kranslegging lijkt simpel maar is het niet helemaal: de Queen hoort naar voren te buigen en vervolgens een paar passen op een trapje naar achteren te zetten. Voor iemand van 91 jaar toch een fysieke belasting.    

2016 Max Mumby/Indigo

"Verdeel en heers"

De publieke taken binnen het Britse hof werden het afgelopen jaar duidelijk meer en meer verdeeld. Zo verhuisden prins William en zijn gezin deze zomer naar het meer centrale Londen (naar Kensington Palace) en gaf William zijn job als traumahelikopterpiloot bij de East Anglian Air Ambulance (EAAA) op.  

Prins Philip kondigde in mei ook zijn pensioen aan, na een carrière van maar liefst 22.219 publieke verschijningen. Hij woonde begin augustus voor het laatst de parade van de koninklijke marine bij. Maar dat wil niet zeggen dat de echtgenoot van de Queen zich niet meer laat zien. Als hij er zin in heeft, komt hij gewoon mee. Zo zal hij naast Elizabeth staan op 12 november voor Remembrance Day.

Meest gelezen