Raad van State kritisch over effectentaks: "Grote tekortkomingen"

De Raad van State is kritisch over de effectentaks. Het rapport wijst op grote tekortkomingen. De taks zou de meest vermogende burgers niet raken.

De Raad van State bezorgde haar advies gisteren aan de premier, zo schrijft De Standaard, en de inhoud is intussen ook bevestigd aan VRT NWS. Er zitten te veel gaten in de taks om de mensen te treffen voor wie die eigenlijk bedoeld is: vermogende burgers met een kapitaal van meer dan een half miljoen euro op effectenrekeningen. 

Discriminerend

De Raad van State vindt het bijvoorbeeld vreemd dat de taks niet van toepassing zou zijn op aandelen op naam. Veel grote aandeelhouders van bedrijven bewaren hun aandelen immers niet in een effectenrekening, maar laten ze inschrijven in een register van het bedrijf. Zo zouden zij ontsnappen aan de taks. Hoe is dit te verantwoorden, vraagt de Raad van State zich af?

Wat met vennootschappen?

Een ander probleem ziet de Raad van State in het feit dat de taks enkel van toepassing zou zijn op natuurlijke personen, en niet op vennootschappen. Ook hier stelt ze zich de vraag of het gelijkheidsbeginsel niet geschonden wordt.

Regering zal advies bestuderen

In regeringskringen valt te horen dat dit advies niet uitzonderlijk is. Ze gaan het advies rustig bestuderen, maar het zomerakkoord zal loyaal uitgevoerd worden.

Meest gelezen