Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Spaanse politie gebruikte buitensporig geweld, zegt Human Rights Watch

De Spaanse politie heeft buitensporig geweld gebruikt tijdens het onafhankelijkheids­referendum in Catalonië. Dat zegt de mensen­rechten­organisatie Human Rights Watch in een rapport. "De politie had misschien de wet aan haar kant, maar dat gaf haar niet het recht om gewelddadig te zijn tegen vreedzame manifestanten."

Na het referendum op 1 oktober kwamen bij meer dan 20 rechtbanken in Catalonië klachten binnen over geweld door de politiediensten. Human Rights Watch ging op onderzoek op drie plaatsen waar politiegeweld was gemeld: de stad Gerona en twee dorpen, in de provincies Gerona en Barcelona. De mensenrechtenorganisatie sprak met getuigen en bekeek videobeelden, foto's en medische verslagen.

"Uit ons gedetailleerde onderzoek komt naar voren dat de agenten van de nationale politie en de Guardia Civil buitensporig geweld hebben gebruikt op 1 oktober in Catalonië", zegt Kartik Raj, onderzoeker voor Human Rights Watch in West-Europa. "De politie had misschien de wet aan haar kant, maar dat gaf haar niet het recht om geweld te gebruiken tegen vreedzame manifestanten."

AFP or licensors

In het rapport getuigt een vrouw van 70 hoe ze door twee agenten tegen de grond werd gegooid, nadat ze had geweigerd om op te staan en agenten door te laten. Toen een man bovenop haar terechtkwam, brak ze haar pols. Een man van 42 vertelt dat hij door vier agenten werd opgepakt, op de grond viel en tegen het hoofd werd geschopt.

In totaal zochten ruim 800 mensen medische bijstand na politiegeweld tijdens het omstreden referendum. Meer dan 90 mensen raakten gewond. Vorige week bood de Spaanse regering haar excuses aan voor het geweld.

Meest gelezen