AFP or licensors

Midden in politieke crisis viert Spanje zijn nationale feestdag

Te midden van de zwaarste politieke crisis in 40 jaar viert Spanje vandaag zijn nationale feestdag. Een feestdag in mineur, al wordt hij juist dit jaar grootser gevierd dan gewoonlijk. Niet alleen in Madrid, ook in Barcelona. De dag is wel overschaduwd door de crash van een legervliegtuig dat had deelgenomen aan het militaire defilé.

12 oktober 1492 was de dag waarop Christoffel Columbus voet aan wal zette op het continent Amerika. Voor Spanje was het de start van de uitbouw van een Spaans imperium. In hetzelfde jaar 1492 werd de reconquista voltooid toen het laatste islamitische koninkrijk Granada werd veroverd door het katholieke koningspaar Ferdinand van Aragon en Isabella van Castilië. Beide gebeurtenissen worden traditioneel herdacht tijdens de Fiesta Nacional de España, ook wel Día de la Hispanidad genoemd.

De nationale feestdag wordt elk jaar jaar gevierd met een militaire parade in Madrid, bijgewoond door de Spaanse koning Felipe en zijn familie. Dat is dit jaar niet anders. Te midden van de politieke crisis die losbarstte na het omstreden onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië, was het defilé dit jaar zelfs nog grootser dan gewoonlijk.

"Ze zullen flink uitpakken", zei  NOS-correspondent Rop Zoutberg vooraf al.  Hij woont in de buurt waar de parade wordt gehouden, en kon dus al de generale repetitie zien. Zijn wijk ziet eruit als "één grote zee vol Spaanse vlaggen".

Voor koning Felipe was het vandaag zijn eerste publieke optreden sinds hij de Catalaanse autoriteiten vorige week in een uitzonderlijke tv-toespraak "een ontoelaatbaar gebrek aan loyaliteit" verweet.    

AFP or licensors

Aan de militaire parade nam voor het eerst in 30 jaar ook de nationale politie deel, die felle kritiek oogstte na haar hardhandige optreden tijdens het referendum in Catalonië.

Ze is uitgenodigd als dank voor haar rol tijdens de aanslagen van afgelopen zomer in Barcelona en Cambrils.

Na afloop van het defilé is een van de legervliegtuigen die deelnamen neergestort. Dat gebeurde in de buurt van de luchtmachtbasis bij de stad Albacete. De piloot kwam bij de crash om het leven.

Ook manifestaties in Barcelona

In de Catalaanse hoofdstad wordt de Spaanse feestdag traditioneel niet zo uitbundig gevierd, maar vandaag kwamen 65.000 mensen samen voor een mars naar de Plaça de Catalunya.  

De mars is een initiatief van dezelfde groepen en partijen die de grote betoging vóór eenheid van afgelopen zondag organiseerden. "De mensen dragen Spaanse én Catalaanse vlaggen, om te benadrukken dat ze zich Spaans én Catalaans voelen, en ze zingen "Y viva España". 

In de marge van de mars braken kleine relletjes uit. Een paar tientallen heethoofden werden opgepakt, maar de mars kon gewoon blijven doorgaan. Elders in de stad, bij de heuvel Montjuic, was er ook een kleine betoging van extreem-rechtse Spaanse nationalisten.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen