Video player inladen...

Team van Leuvense studenten derde op wereld­kampioen­schap voor zonnewagens: "Nederland was beter"

Een team van ingenieursstudenten uit de KU Leuven is op de derde plaats geëindigd op de World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië. Het Nederlandse team, het Nuon Solar Team uit Delft, won de race. "Zij hadden een betere wagen", klinkt het sportief bij de Belgen.

Het Nederlandse Nuon Solar Team kwam om 6.45 uur als eerste over de finish in Adelaide. Het team uit Delft liet de andere teams ruim twee uur achter zich. Het is de zevende keer dat het Nuon Solar Team de race wint. Het Punch Powertrain Solar Team van de Leuvense ingenieursstudenten was op de vierde dag van de World Solar Challenge nog opgerukt van de vijfde naar de derde plaats en kon die plaats tijdens de laatste dag van de race veilig stellen.

"Het was een ongelofelijk spannende race", vertelt Thierry Garritsen van het Belgische team. "Door technische pech werden we meteen in het begin teruggeslagen naar een zesde plaats. Maar we zijn blijven doorgaan, en we geloofden in onze kansen. Op een lekke band na zijn we grotendeels gespaard gebleven van pech. En de slotdag was ongelofelijk, omdat we die derde plaats hebben kunnen vasthouden. We zijn daar enorm blij mee. Je moet kunnen toegeven dat Nederland een betere wagen had."

Vooral de vermoeidheid en het teamgevoel zijn onvergetelijk. Eerlijk is eerlijk: Nederland had een betere wagen.

Nu de race erop zit, kan het Leuvense team terugblikken op een mooie periode. "De vermoeidheid en het teamgevoel gaan ons vooral bijblijven. We zijn 15 maanden geleden uit het niets met 21 studenten begonnen aan de bouw van onze zonnewagen. We kenden elkaar toen nog niet, nu zijn we een ongelofelijk hecht team geworden. Die derde plaats is dan een onbeschrijfelijk gevoel. We zijn heel blij met de manier waarop we de race gereden hebben. Nu nog de wagen officieel over de finish dragen, en ook een pintje drinken om dit te vieren."

Ongeveer veertig auto's uit ongeveer 21 landen deden dit jaar mee aan de zonnerace over 3.000 kilometer van Darwin, in het noorden van Australië, door de uitgestrekte woestijn naar Adelaide in het zuiden. Ze reden allemaal op zonnepanelen. Voor de deelnemers was vooral de hitte een grote tegenstander: in de cabine van dergelijke zonnewagens loopt de temperatuur geregeld op tot 40 à 50 graden.

Meest gelezen