AFP or licensors

Trump dreigt nucleaire deal met Iran te verbreken: "De deal is onvolledig"

In een interview met Fox News gisterenavond heeft de Amerikaanse president Donald Trump opnieuw kritiek geleverd op het kernwapenakkoord met Iran. De president dreigde er vorige week mee om de overeenkomst stop te zetten. 

"De nucleaire deal met Iran is onvolledig", zei Trump gisteren tijdens een interview met de conservatieve televisiezender Fox News. "We hebben ze 1,7 miljard dollar gegeven, en niets teruggekregen." Hij verwijst hiermee naar een overeenkomst tussen de VS en Iran in de aanloop naar het officiële kernwapenakkoord. Deze schuld moest afbetaald worden om een oude kwestie op te lossen, in verband met de verkoop van militaire uitrusting nog voor de Iraanse Revolutie. 

Het is geen geheim dat president Trump een grote tegenstander is van het kernwapenakkoord. Hij noemde de overeenkomst in het verleden een "vernedering" voor de VS en beloofde dan ook al verschillende malen het akkoord te verbreken. Nu zondag moet het akkoord opnieuw verlengd worden, zoals dat elke 90 dagen moet gebeuren. Trump deed het al twee keer, maar liet vorige week weten dat hij dat deze keer niet van plan is. 

Wat houdt de deal in?

De deal werd in juli 2015 gesloten tussen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, plus Duitsland en de Europese Unie. Iran beloofde zijn nucleaire programma stop te zetten in ruil voor opheffing van de sancties tegen het land. President Trump beweert nu dat Iran zijn verplichtingen niet nakomt, in tegenstelling tot alle andere partijen die vaststellen dat Iran de voorwaarden wel naleeft. 

Wat als de VS zich uit het akkoord terugtrekt?

Als Trump weigert het akkoord te verlengen, wordt de kwestie voorgelegd aan het Congres dat dan 60 dagen krijgt om nieuwe sancties voor te schrijven. Zo ver zal het waarschijnlijk niet komen, maar het Congres zou wel een nieuwe wet kunnen voorstellen met strengere eisen voor Iran. Iraans president Rouhani liet evenwel weten dat hij niet opnieuw zal onderhandelen. In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dreigde hij dat de VS een hoge kost zal betalen als ze het akkoord ontbinden. 

De situatie kan dus heel snel uit de hand lopen. Het sjiitische Iran heeft het potentieel om de hele Midden-Oosten regio te destabiliseren. Ze steunen Hezbollah in Libanon, Hamas in de Palestijnse gebieden en de rebellen in Jemen. De tegenstanders van deze groepen zijn een nucleair Iran dus liever kwijt dan rijk. Trumps redenering om het akkoord te ontbinden omdat Iran een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid van de VS, houdt dan ook weinig steek. Trump lijkt de enige te zijn die niet beseft dat hij zelf de veiligheid van de VS en vele andere landen op het spel zet. 

Noord-Korea

Ook wat Noord-Korea betreft speelt Trump met vuur. Tijdens het interview met Fox News zei president Trump dat het Amerikaanse leger nog nooit zo sterk heeft gestaan. Het is de zoveelste dreiging in een escalerende strijd tussen de twee landen. Gisteren reageerde de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho op Trump's provocaties: "We moeten er een einde aan maken, niet met woorden maar een regen van vuur". 

Meest gelezen