Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump haalt opnieuw uit naar Puerto Rico: "We kunnen reddingswerkers daar niet eeuwig houden"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een nieuwe reeks tweets opnieuw Puerto Rico in het vizier genomen. De hulpdiensten die de federale overheid na de doortocht van de orkaan Maria naar het eiland stuurde, "kunnen daar niet eeuwig blijven", dreigt hij.

Sinds de doortocht van de orkaan Maria drie weken geleden, waardoor 9 op de 10 inwoners van Puerto Rico nog altijd zonder stroom zitten, is de verhouding tussen het eiland en president Trump uiterst gespannen. Puerto Rico vindt dat de Amerikaanse hulp te laat op gang is gekomen en voelt zich in de steek gelaten. Trump op zijn beurt verwijt het eiland en zijn bestuurders "slecht leiderschap".

In een nieuwe reeks tweets uit Trump opnieuw kritiek op Puerto Rico, dat hij "een totaal gebrek aan verantwoordelijkheid" aanwrijft. "Elektriciteit en de hele infrastructuur waren al een ramp vóór de orkaan", klinkt het.

"Het Congres moet bepalen hoeveel geld er moet worden besteed", zegt Trump, maar hij voegt eraan toe dat de federale reddingswerkers "die geweldig zijn geweest, niet eeuwig in Puerto Rico kunnen blijven."

Gouverneur Rossello van Puerto Rico gaf vorige week aan dat hij schat dat het eiland meer dan 60 miljard dollar (ruim 50 miljard euro) nodig heeft voor de wederopbouw.

Puerto Rico was voor de doortocht van orkaan Maria al in een diepe economische crisis verzonken. De schuldenlast schommelt rond de 70 miljard dollar (rond 64 miljard euro), daarbovenop komen nog ongedekte pensioenaanvragen. Washington heeft het eiland al onder financieel toezicht geplaatst.

Meest gelezen