Turks militair konvooi rijdt de Syrische provincie Idlib binnen

Volgens getuigen is een Turkse kolonne van tientallen militaire voertuigen vanavond de grens met Syrië overgestoken. Eerder waren al Turkse verkenningseenheden actief in de Syrische provincie Idlib.

Enkele dagen geleden had de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aangekondigd dat zijn leger zou optreden in de provincie Idlib, in het noordwesten van Syrië. Erdogan zei dat hij niet zou dulden dat terroristen daar een basis vlakbij de Turkse grens zouden uitbouwen.

Idlib is grotendeels in handen van de Hayat Tahrir al-Sham, een losse coalitie van jihadistische milities waarvan het vroegere Nusrat-front, een tak van de terreurgroep Al Qaeda, de belangrijkste steunpilaar vormt. Er zouden ook verspreide eenheden van de terreurgroep IS in Idlib zijn.

De Turkse operatie is evenwel ook niet los te zien van de Syrisch-Koerdische enclave rond de stad Efrin. Die is afscheiden van het veel grotere autonome Koerdische gebied in het noorden en oosten van Syrië door gebied dat in handen is van pro-Turkse rebellen of het leger van de Syrische president Bashar al-Assad.

Wat is het doel van de Turken in Idlib?

Volgens sommige bronnen had Turkije een akkoord met Tahrir al-Sham om die Koerdische enclave Efrin verder te isoleren en verkenningseenheden van het Turkse leger waren de voorbije dagen Idlib binnengetrokken. Nu volgt blijkbaar een eerste militair konvooi van een dertigtal voertuigen. Die zijn vanuit de provincie Iskenderun aan de Middellandse Zee de grenspost van Bab al-Hawa binnengetrokken. Van daaruit kunnen ze zowel zuidwaarts naar de stad Idlib zelf als oostwaarts in de richting van Aleppo.

Probleem is dat blijkbaar niet alle milities binnen Tahrir al-Sham het eens waren met de Turkse inmenging en zeker niet als die zouden oprukken naar de provinciestad Idlib. Als dat gebeurt, dreigen er gevechten tussen Turken en jihadisten.

Als Turkije anderzijds de Koerdische enclave Efrin verder wil isoleren, kan dat tot gevechten met die Syrisch-Koerdische milities kunnen leiden. Hoe dan ook, speelt Erdogan het spel altijd graag hard en haalt hij vaak zijn slag thuis, maar als zijn grondtroepen vast raken in de Syrische heksenketel, riskeert hij dat het geweld over de grens naar Turkije zelf komt.

Meest gelezen