Video player inladen...

Boris Johnson wil van EU snellere brexitonderhandelingen: "Zet de tijger in de tank"

De onderhandelingen over de Britse uitstap uit de Europese Unie beginnen op een vicieuze cirkel te lijken. Europa wil dat het Verenigd Koninkrijk eerst de factuur betaalt. De Britten willen pas over de factuur beslissen als de toekomstige relatie is geregeld.  Voor Boris Johnson moet vooral Europa uit zijn pijp komen. 

 

De Britse regering wil dat de brexitonderhandelingen sneller gaan. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, zelf een voorstander van de uitstap, zegt dat Europa het tempo van de gesprekken moet opdrijven. Johnson  geeft daarmee de Europese onderhandelaar Barnier lik op stuk. Barnier had vanmiddag gezegd dat de onderhandelingen in een impasse zitten, omdat de Britten nog niet willen zeggen hoeveel ze zullen betalen voor de Brexit. Boris Johnson zei letterlijk "stop een tijger in de tank". 

Impasse

Vier dagen hebben de teams onder leiding van David Davis en Michel Barnier met elkaar gepraat. Na afloop gaven ze een persconferentie. Barnier is pessimistisch. "We zitten in een  impasse", waarschuwde Barnier. Hij gaat volgende week op de Europese Top zeggen dat er te weinig vooruitgang is geboekt om aan een tweede reeks gesprekken te beginnen. 

De factuur blijft het struikelblok

Het struikelblok blijft de financiële regeling die de Britten moeten treffen om uit de Europese Unie te stappen. De Britse premier May had op een toespraak in Firenze wel beloofd dat ze haar engagementen zou nakomen, maar er is nog altijd geen bedrag op tafel gelegd. Ook de voorbije dagen is er niet over onderhandeld en dat baart Barnier zorgen. Zijn tegenhanger Davis blijft erbij dat er "later" over het specifieke financiële bedrag zal worden gepraat. 

Er zijn wel stappen vooruit gezet over de rechten van de burgers en de toekomstige grens tussen Ierland en Noord-Ierland, zeggen de onderhandelaars, al is daar nog maar weinig concrete informatie over. De Britse onderhandelaar David Davis belooft dat de Europese burgers via een eenvoudige, goedkope registratieprocedure in het land kunnen blijven wonen en werken.  

Wat met de volgende Europese Top?

De Britse onderhandelaar Davis gelooft nog dat alles in orde komt tegen volgende week, "als de Europese leiders een stap vooruit willen zetten".  Ook Premier May liet verstaan dat de gesprekken wel de goede richting uitgaan. Voor Michel Barnier komt deze Europese Top te vroeg. Met genoeg goede wil ziet hij mogelijkheden voor de volgende Top in december. "Geen deal zou een heel slechte deal zijn", aldus Barnier. Maar voor hem en de EU liggen alle scenario's op tafel. Ook de doemscenario's dus.

Na de aankondiging van Barnier, zakte het Britse Pond opnieuw met een cent in waarde ten opzichte van de dollar. Vooral bedrijven zijn bang dat er helemaal geen deal komt over nieuwe handelsrelaties. Dan zouden er invoer- en uitvoertarieven komen, en dat is voor hen een doemscenario.

Meest gelezen