AFP or licensors

Vlaming in Californië: "Wij zijn altijd klaar om binnen de 10 minuten te vertrekken"

Bos- en natuurbranden zijn geen zeldzaam fenomeen in de Amerikaanse staat Californië. Maar de branden die er nu woeden, zijn uitzonderlijk groot. Dat vertelt Vlaming Serge Jonnaert, die er woont sinds 1995. Er zijn al 23 doden gevallen, en tienduizenden mensen zijn geëvacueerd.

Na meer dan 20 jaar in Californië is Serge Jonnaert al wat gewend. "Bij ons in de buurt gebeurt het wel vaker dat 500 tot 1000 hectaren natuur in één middag tijd afbranden. Maar nu zijn de bosbranden uitzonderlijk groot," zegt hij in De Ochtend op Radio 1. "Er zijn op dit moment 24 actieve brandhaarden, wij hebben er hier in de omgeving al drie gehad deze zomer."

"In de zomer zijn wij altijd klaar om binnen de 10 minuten te vertrekken. We luisteren constant naar de brandweerradio en blijven 's nachts soms wakker."

Volgens Jonnaert is de schade door de branden erg groot. "De oppervlakten die afbranden, je kan je dat moeilijk voorstellen. Dat is bijvoorbeeld de hele regio Gent die afbrandt, of de hele stad Sint-Niklaas. Vooral de wijnsector is heel zwaar getroffen. Al enkele bekende fabrikanten weten al dat ze opnieuw moeten beginnen, met nieuwe planten, en dat ze zeker 5 jaar geen wijn meer zullen kunnen maken."

Al meer dan 20 doden

Bij de grote branden in California zijn al 23 mensen om het leven gekomen. Meer dan 3500 huizen en gebouwen zijn verwoest. De brandweer krijgt het vuur moeilijk onder controle, omdat de natuur kurkdroog is, en de branden worden verspreid door de felle wind. 

De meeste branden ontstaan per ongeluk, bijvoorbeeld door een blikseminslag of een illegaal kampvuur, maar sommige brandhaarden zijn aangestoken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen