Het Vrijheidsbeeld en 4 andere Amerikaanse iconen op de Werelderfgoedlijst van Unesco

De Werelderfgoedlijst van Unesco telt tal van Amerikaanse gebouwen, monumenten en sites die vaak wereldberoemd zijn. Een bloemlezing.

1. Het Vrijheidsbeeld in New York

Wellicht het bekendste Amerikaanse monument op de Werelderfgoedlijst van Unesco is het Vrijheidsbeeld in New York. Frankrijk schonk het beeld van 46 meter hoog (93 meter met de sokkel inbegrepen) aan de VS naar aanleiding van de 100e verjaardag van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring in 1876. Uiteindelijk zou het tot 1886 duren vooraleer het werd ingehuldigd. In 1984 kreeg het een plek op de Werelderfgoedlijst.

2. Independence Hall in Philadelphia

Een andere grote klepper op de lijst is de Independence Hall in Philadelphia. Het statige gebouw is in de eerste helft van de 18e eeuw gebouwd en speelde een cruciale rol toen de VS zich onafhankelijk van Groot-Brittannië verklaarde. Zo is het de plek waar George Washington in 1775 tot bevelvoerder van het Amerikaanse leger werd aangeduid, waar in 1777 het ontwerp voor de Amerikaanse vlag is gekozen en waar in 1787 de Amerikaanse grondwet is opgesteld. Sinds 1979 staat de Independence Hall op de Werelderfgoedlijst.

3. Monticello in Charlottesville

Sinds 1987 staat ook Monticello op de Werelderfgoedlijst. Dit landgoed in de buurt van Charlottesville in Virginia is in 1772 door Thomas Jefferson gebouwd. Hij staat bekend als de auteur van zowel de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring als de Amerikaanse grondwet én hij was de derde president van de VS van 1801 tot 1809. Monticello staat afgebeeld op de achterkant van het stuk van 5 dollarcent en sierde ooit het briefje van 2 dollar. Ook de nabijgelegen universiteit van Virginia staat op de Werelderfgoedlijst.

4. San Antonio Missions in Texas

Een recente aanwinst op de Werelderfgoedlijst zijn de zogenoemde San Antonio Missions in de buurt van San Antonio in Texas. Die zijn sinds 2015 opgenomen. Het gaat om 4 van de 5 overgebleven missieposten die katholieke religieuze ordes aan het begin van de 18e eeuw bouwden om het christendom in de regio te verspreiden.

5. De nationale parken

Op de Werelderfgoedlijst staan niet alleen culturele gebouwen en monumenten, maar ook heel wat wonderen der natuur. Zo hebben tal van nationale parken in de loop der jaren een plekje op de lijst gekregen. Het gaat onder meer om Yellowstone National Park (1978), Grand Canyon National Park (1979), Everglades National Park (1979) en Yosemite National Park (1984).

Meest gelezen