Video player inladen...

Na VS trekt nu ook Israël zich terug uit Unesco, de cultuur­organisatie van de Verenigde Naties

Na de Verenigde Staten trekt nu ook Israël zich terug uit Unesco. Beide landen verwijten de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties vooral "een anti-Israëlische houding". Unesco-topvrouw Irina Bokova betreurt de beslissing. Het is al de tweede keer dat de VS de Unesco verlaat. 

Enkele uren nadat de VS de beslissing bekendmaakte, kondigde ook Israël aan dat het uit de Unesco zal stappen. Wat de VS betreft, zal dat op 31 december van dit jaar het geval zijn.

"Deze beslissing is niet licht genomen", zegt het State Department, "en is een weerspiegeling van de groeiende bekommernissen over de Unesco, de noodzaak voor een fundamentele hervorming en de anti-Israëlische houding van de organisatie." De VS is onder meer boos omdat de Unesco kritiek had geuit op de Israëlische politiek in religieuze sites in bezet Palestijns gebied. In juli had de Unesco de Tombe van de Patriarchen in Hebron op de Westelijke Jordaanoever erkend als werelderfgoed van de Palestijnen. Volgens Israël ontkent de Unesco op die manier de joodse band met de Bijbelse stad.

In de mededeling zegt Washington dat het voortaan als niet-lidstaat, maar als waarnemer zal blijven samenwerken met de Unesco "om Amerikaanse standpunten, perspectieven en expertise te leveren".

Unesco "betreurt ten zeerste het vertrek van de VS"

Irina Bokova, de Bulgaarse topvrouw van de Unesco (foto hierboven) betreurt ten zeerste de beslissing van de VS en spreekt over "een slag voor het multilateralisme".   

Dat is "essentieel voor de missie van de Unesco om vrede en internationale veiligheid te verzekeren tegenover haat en geweld, voor de rechten van de mens en de waardigheid van mensen", aldus Bokova.

Deze week zou het bestuur van de Unesco overigens een nieuwe leider moeten kiezen. Het is wellicht daarom niet toevallig dat de VS nu hun beslissing kenbaar maken, maar Amerika kan dus nog wel mee kiezen voor een nieuwe voorzitter van de Unesco.

Video player inladen...

Al tweede keer dat de VS de Unesco verlaat

De VS mag dan stichtend lid zijn van de VN en de meeste van de ermee verbonden organisaties, het is niet de eerste keer dat Amerika met de Unesco in de clinch gaat.

In 1984 trok toenmalig president Ronald Reagan - ook een Republikein - zijn land al een eerste keer terug uit de Unesco. In volle Koude Oorlog vond Reagan dat de organisatie toen ondermijnd werd door corruptie en ideologisch te veel aansloot bij de Sovjet-Unie. President George W. Bush liet de VS in 2002 opnieuw toetreden, officieel omdat de Unesco toen volgens hem financieel transparanter was geworden.

In 2011 schrapte de VS - onder president Barack Obama - de betalingen aan de Unesco als reactie op de aanvaarding van Palestina als lidstaat. De VS beriep zich toen op een Amerikaanse wet uit de jaren 90 die subsidies voor een organisatie opschort die Palestina als staat erkent. De VS is met jaarlijks 80 miljoen of 22% van het budget de grootste financier van de Unesco.

Meest gelezen