Waarom je met reuma-klachten maar beter zo snel mogelijk de  dokter opzoekt

Vandaag is het Wereldreumadag. Reumaspecialisten grijpen de gelegenheid aan om te wijzen op het belang van een vroege diagnose. Want als de ziekte te lang onbehandeld blijft, zijn de gevolgen voor het leven.

Reuma is eigenlijk de verzamelnaam voor een reeks acute en chronische aandoeningen van de gewrichten en de spieren en pezen daarrond. Wetenschappers onderscheiden er een 200-tal. In tegenstelling tot wat velen geloven, is reuma geen ouderdomsziekte. Reuma kan optreden op elke leeftijd, zelfs bij kinderen. 1 op de 5 Belgen zou er ooit in zijn leven mee te maken krijgen.  

Eerste symptomen

Omdat reuma in het ergste geval kan leiden tot invaliditeit (kromme rug, vervormde vingers...), is het belangrijk bij de eerste symtomen (stijfheid, pijn...) zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Die kan dan de juiste diagnose stellen of eventueel doorverwijzen naar een specialist. "Een vroege diagnose is vooral belangrijk bij reumatoïde artritis", zegt professor Rene Westhovens, reumatoloog aan het UZ Leuven. "Tot 20 jaar geleden leidde deze ziekte onherroepelijk tot zware handicaps. Maar sindsdien weten we dat ze, mits ze snel en accuraat wordt aangepakt, genezen kan worden. Of dat op z'n minst toch voorkomen kan worden dat de patiënt gehandicapt raakt."   

Artrose

"De laatste jaren hebben we in de strijd tegen reuma heel wat
vooruitgang geboekt", voegt professor Westhovens eraan toe. "Vooral
tegen vormen die veroorzaakt worden door een ontsteking, zoals reumatoïde artritis. Helaas is de meest voorkomende vorm van reuma, artrose (verlies van kraakbeen), nog altijd minder goed te behandelen. Maar hopelijk vinden we ook daar ooit een afdoende behandeling tegen."   

meer info: www.reumanet.be

Meest gelezen