Zo kan het ook: alternatieve woonvormen voor senioren

De Pano-reportage van deze week zorgde voor heel wat discussies. De reportage legde de erbarmelijke omstandigheden in commerciële woonzorgcentra bloot, veelal door een tekort aan personeel. Maar er zijn ook alternatieve woonvormen voor senioren. Vandaag is er een grote diversiteit in woonoplossingen voor senioren. Wij zetten er enkele op een rijtje.

Een groepswoning of co-housing

Dit is een woonformule waarbij een aantal mensen samen in één huis wonen. In de meeste gevallen zijn het kleinschalige, huiselijke projecten. Elke bewoner heeft zijn of haar eigen ruimte, privévertrek, maar daarnaast zijn er ook ruimten en voorzieningen die worden gedeeld. Een voorbeeld is het Abbeyfieldhuis, een kleinschalige groepswoning voor mensen van 55 jaar en ouder dat wordt ondersteund door 1 of 2 vrijwilligers. Elke bewoner heeft een eigen appartement en is volledig zelfstandig en autonoom, maar kan wel de andere bewoners ontmoeten in een gemeenschappelijke huiskamer voor één of andere gezamenlijke activiteit. Er is een vorm van verbondenheid en wederzijdse dienstverlening tussen de bewoners

Een duplex of kangoeroewoning

Dit is een woonformule waarbij een oudere of een ouder koppel op de gelijkvloerse verdieping van een woning woont, met alle voorzieningen. Een jong gezin of een jongere alleenstaande woont op de andere verdieping(en). Het is een vorm van een huis delen, maar toch afzonderlijk wonen. Deze woonvorm heeft tal van praktische voordelen voor de twee generaties. De jongeren kunnen hulp bieden in noodsituaties, boodschappen doen voor de senioren, terwijl zij bvb. voor de opvang van de kinderen kunnen zorgen. Ook de overheid heeft oog voor deze woonvorm. Zo bestaan er subsidiemogelijkheden voor wie een bestaande woning wil ombouwen tot een kangoeroewoning.

Een clusterwoning

Dit is een voorbeeld van kleinschalig groepswonen met zorg of aandacht. Een clusterwoning is een woning waar iedereen zijn of haar eigen privacy heeft, zoals een slaapkamer, sanitair, een kleine ingebouwde keuken, maar er ook een aantal gemeenschappelijke voorzieningen en een zorgpost zijn.

Een aanleunwoning

Dit is  een vorm van ondersteund en beschermend wonen. De woningen zijn in de onmiddellijke nabijheid van een woonzorgcentrum gebouwd en de bewoners kunnen genieten van dienstverlening die daar wordt aangeboden, zoals eten, verzorging, …

Een assistentiewoning

De vroegere serviceflats. Het Vlaams woonzorgdecreet van 2009 voorzag in de omvorming van serviceflats naar assistentiewoningen. Het verschil met een aanleunwoning is niet zo groot. In een assistentiewoning wordt aan de bewoners huisvesting en ouderenzorg gegeven. De senioren wonen zelfstandig in individuele wooneenheden, aangepast aan de noden.  Bij het bijhorende zorgcentrum kunnen ze optioneel terecht voor zorg op maat of bepaalde diensten. Voor de dagelijkse verzorging is er de mogelijkheid van mantel- of thuiszorg.

Meest gelezen