Amsterdam neemt afscheid van burgemeester Van der Laan

Amsterdam heeft vandaag afscheid genomen van de overleden burgemeester Eberhard van der Laan. Wie dat wou, kon de kist van Van der Laan een laatste groet brengen in het Koninklijk Concertgebouw. Morgen wordt hij begraven.

Eberhard van der Laan, die sinds 2010 burgemeester was van Amsterdam, overleed vorige week donderdag aan de gevolgen van longkanker. Hij was 62. Van der Laan was zeer geliefd bij de Amsterdammers. En dus kregen zij de kans om afscheid te nemen van hun burgemeester. Tussen 10 en 20 uur kon iedereen de kist van Van der Laan een laatste groet brengen in het Koninklijk Concertgebouw. De eerste mensen stonden rond 9 uur al aan te schuiven.

Bij de kist van Van der Laan stond een erewacht met veteranen, politieagenten en daklozen, maar ook 'nachtvlinders' Dolly Bellefleur en Jennifer Hopelezz. Brandweer- en politiewagens in Amsterdam reden rond met rouwlinten. Dat zal ook morgen het geval zijn.  

Morgen is er in het Concertgebouw nog een afscheidsdienst voor genodigden. Daarna wordt Eberhard van der Laan in besloten kring begraven. Om 13 uur zullen alle bussen, metro's, trams en veerboten in Amsterdam één minuut stilstaan.

Meest gelezen