Bpost mag de prijzen voor postzegels niet verhogen

Bpost mag een geplande prijsverhoging voor postzegels, pakjes en aangetekende zendingen niet doorvoeren. Dat heeft een rechter beslist, meldt de regulator van Bpost, het BIPT.

Bpost wou dit jaar de prijzen optrekken voor het "kleingebruikerspakket". Het gaat bijvoorbeeld om brievenpost, pakjes en aangetekende zendingen. Maar de regulator BIPT - het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie - was het daar niet mee eens. De nieuwe tarieven zouden volgens de regulator winsten hebben mogelijk gemaakt boven de 15 procent, wat als overdreven wordt beschouwd.

Bpost ging in beroep tegen die beslissing. Maar het Marktenhof, een nieuwe gespecialiseerde afdeling van het Brusselse hof van beroep, heeft het besluit van de regulator nu bevestigd. Het BIPT heeft correct gehandeld, oordeelt het Marktenhof.

Bpost kan de prijsverhoging zoals in haar tariefvoorstel dus niet doorvoeren. "Niets belet bpost natuurlijk om een nieuw voorstel in te dienen", aldus een woordvoerder van de regulator.

Bpost betreurt de beslissing van het Marktenhof en BIPT en beraadt zich over verdere acties. In theorie zou het bedrijf naar Cassatie kunnen trekken tegen de uitspraak. Een beslissing daarover is nog niet gevallen.

Bpost heeft geen aanvraag ingediend om de postzegelprijs in 2018 te mogen verhogen. Dat diende uiterlijk 1 september te gebeuren. Met andere woorden: de prijs voor de postzegels kan dit jaar en volgend jaar niet meer stijgen.

Maar, zo wijst Bpost erop, er is een nieuwe postale wet die normaal nog voor het einde van het jaar in het parlement zou worden goedgekeurd. "Het kan niet worden uitgesloten dat onder de nieuwe postale wet post zijn prijzen wel zal kunnen verhogen in 2018", zegt het bedrijf.

Meest gelezen