De Stemming: wat staat er op het spel in West-Vlaanderen?

Eén jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen staat Marc Van de Looverbosch stil bij het politieke landschap in Vlaanderen. Vandaag: West-Vlaanderen.

analyse
Marc Van de Looverbosch
Marc Van de Looverbosch is politiek journalist bij VRT NWS

West-Vlaanderen: de provincie waar de christendemocraten al eeuwenlang sterk staan, maar waar ze nu toch pluimen aan het verliezen zijn. Nipt (zoals in Limburg) blijven ze nog groter dan N-VA .

Dat is ook te merken aan het aantal steden of gemeenten dat ze in handen hebben:

  • CD&V: 40
  • Sp.a: 31
  • Open VLD: 25
  • N-VA: 23
  • Groen: 4 

Ook hier hebben de traditionele partijen dus nog altijd een grote invloed.

De strijd om de steden

Brugge met burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) die in een roomsrode coalitie de stad bestuurt. Hij krijgt als grote uitdager Pol Vanden Driessche (N-VA), die wel met een conflict zit na de uitschakeling van de vroegere leading lady Ann Soete. Zij zit nu bij de liberalen. 

Oostende, al 24 jaar zijn de socialisten er aan de macht. Burgemeester Johan Vande Lanotte bestuurt met Open VLD en CD&V, en probeert nu met een stadslijst iedereen te verleiden. Wordt hij incontournable of zetten de andere partijen hem dit keer buitenspel? Open VLD kan rekenen op Vlaams vice minister-president Bart Tommelein, Groen op Wouter De Vriendt en CD&V op Johan Verstreken. 

Kortrijk: daar heeft Vincent Van Quickenborne (Open VLD) de sjerp van Stefaan De Clerck (CD&V) veroverd in een coalitie met N-VA en sp.a. De Clerck speelt nu niet meer mee. Ligt de weg dan open voor een tweede termijn voor Quick (zijn koosnaampje)?

Het Bourgeoismodel

En dan hebben we nog enkele interessante plekken:
Ieper, de vroegere bakermat van Yves Leterme, waar een absolute meerderheid van een kartel CD&V/N-VA de stad domineert. Die twee kartelpartners komen in 2018 apart op.
Vlaams vice minister-president Hilde Crevits woont in Torhout met een absolute meerderheid van CD&V.
En tenslotte Izegem, de fief van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Die heeft CD&V in de oppositie gezet en zijn N-VA bestuurt er met een kartel sp.a/groen. Misschien wordt het Bourgeoismodel wel interessant voor De Wever in Antwerpen? 

Meest gelezen